Logboek 2020/3 Zeeland en corona
Vlissingen (2)
Vrijdag 31-07-2020
We doen vroeg boodschappen op de markt en bij de AH, omdat het nog rustig is in de stad. Daarna drinken we koffie met uitzicht op zee bij de Brasserie Evertsen, boven de haven. Het wordt een warme dag die velen naar de stranden drijft om verkoeling aan zee te zoeken. Volgens NS is het onmogelijk om afstand te houden in de treinen van Amsterdam Centraal naar Zandvoort, hoewel er extra treinen werden ingezet. Er staan veel files op de routes naar de kust en naar Zeeland. Op borden langs de weg staat: 'Zeeland is vol, ga niet naar het strand.' Sommige stranden zijn overvol; de toegangswegen naar Zandvoort worden afgesloten. ANWB en Rijkswaterstaat roepen de mensen op om niet meer naar de kust te komen. Bezoekers konden hun auto niet meer kwijt en raakten oververhit in de voertuigen.
Na de koffie blijven we onder de bimini. Een licht windje uit het oosten maakt het draaglijk. Op alle kajuitramen en de grote luiken zit nu zonbescherming. Binnen wordt het in de loop van de middag 33,5 graden. In Maastricht meet men de warmste 31e juli ooit: 34,2 graden.
De economieën in Europa zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in een ongekend diepe depressie geraakt door de corona-pandemie. Gemiddeld over alle landen kromp de economie met 12, 1% in vergelijking met het eerste kwartaal. Dat is niet mis, het is de grootste daling ooit gemeten. Vooral de economieën van zuidelijke landen als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk kregen een zware klap. Strengere coronamaatregelen en de redding van de economie staan diametraal tegenover elkaar. Na deze vakantiemaanden kan de kater in de herfst wel eens erg groot zijn. De grootste beproeving ligt nog voor ons, vrees ik.
Het landelijk coronadashboard is ook vandaag niet geruststellend. Het aantal nieuwe besmettingen is 338, het reproductiegetal R0 staat nog steeds op 1,40 en het aantal nu besmette mensen is 10.437.
Het test- en contactonderzoek schiet nog steeds tekort. Van de mensen met klachten laat niet meer dan één op de vijf zich testen, blijkt uit RIVM-cijfers. Er is dus een grote groep die geen actie onderneemt bij klachten. Bij het contactonderzoek wordt 60& van de contacten van een besmette persoon niet achterhaald. Dat is ernstig; ons beeld van de epidemie is ten ene male ontoereikend. Op die manier lukt de bestrijding strikt onvoldoende. Naar het begin van dit kwartaal