www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Middelburg (8)

De Nieuwe Poort (1860) in Middelburg. Erachter zie je De Lange Jan.
De Nieuwe Poort (1860) in Middelburg. Erachter zie je De Lange Jan.

Dinsdag 28-07-2020

Het is een frisse, winderige dinsdag met veel zon. Anna had vannacht weer een migraineaanval. 's Ochtends maak ik een fietstocht rond de stad. Er is een fietsroute die je over de voormalige vestingwallen voert. Die zijn allemaal gesloopt en een deel aan de zuidoostkant moest in 1870 wijken voor de aanleg van het Kanaal door Walcheren. Ook de meeste stadspoorten werden gesloopt, met uitzondering van de Koepooort (die in de jaren 90 werd gerestaureerd) en een andere poort die ik onderweg ontdek, de Nieuwe Poort (foto hierboven). Die werd dan ook pas rond 1860 gebouwd en heeft door de aanleg van het Kanaal in feite nooit als toegang tot de stad gefunctioneerd. Misschien is hij er daarom nog.

     De harde wind maakt het niet erg aangenaam vertoeven in de kuip, maar de was wappert wel snel droog aan de waslijn. We lezen. Ik wilde altijd al eens een boek lezen van de Duitse neurofilosoof Thomas Metzinger en begin aan diens fameuze 'De Egotunnel' uit 2010 (ned. vert Arbeiderspers, 2010) over hersenonderzoek en de 'mythe van het zelf'. Taaie kost, moet ik bekennen, maar zijn concept van de bewustzijnstunnel is erg interessant.

     Ter afwisseling lees ik een indringende roman van een Iraanse auteur over de Irak-Iranoorlog van de jaren 80, een uitermate bloedige stellingenoorlog die door de dictator Saddam Hoessein werd begonnen. De schrijver Ahmad Dehqan publiceerde de roman in 1996 over de Slag om Basra, een absolute hel waar hijzelf aan deelnam, onder de titel Journey to Heading 270 Degrees (vertaling Mazda Publ. 2006). Berucht waren de menselijke aanvalsgolven als in WO1, waarbij enorme aantallen slachtoffers vielen. Enkel deze zinloze veldslag kostte 65.000 Iraniërs en 20.000 Irakezen het leven.

 

Corona. Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland loopt weer verder op met 223 gevallen. Het Reproductiegetal R0 stijgt ook verder tot 1,40. Er zijn op dit ogenblik meer dan 10.000 mensen besmet in ons land. Ze nemen sterk toe in Rotterdam, Goes, Bergen (NH) en Breda. Toch schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer dat er geen nieuwe maatregelen nodig zijn: 'De brandweer weet waar de brandhaarden zijn, daardoor kunnen we gerichter blussen door passende, vaak lokale, maatregelen te treffen.' Deskundigen twijfelen erover of dit al de tweede coronagolf is.

     Hoe dan ook: wij houden ons gedeisd. Het is me overigens af en toe vreemd te moede. Deze rare tijd maakt me narrig, merk ik, ik heb minder geduld met mensen die geen 1,5 meter afstand houden, zowel Nederlanders als buitenlanders. Laat ze nondeju uitkijken! Naar het begin van dit kwartaal