www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Middelburg (5)

Regen op zaterdagochtend.
Regen op zaterdagochtend.

Zaterdag 25-07-2020

Veel regen vanochtend (foto hierboven en een andere hier). We haasten ons niet; het is knus aan boord, met Radio 4 op. Tegen het middaguur is het droog en grijs, maar niet koud. We brengen de vuilnis weg en lopen met het boodschappenkarretje naar de binnenstad. Nu is het minder druk dan de vorige keer; afstand houden gaat heel gemakkelijk. We bezoeken een bakker, een slager, en een biodynamische supermarkt. We doen ook een drogist aan voor - jawel - extra mondkapjes. De verplichting ze te dragen zal er wel komen, ondanks de twijfels bij de wetenschap. Daarna een kop koffie binnen in een café-restaurant (2 foto's hier). Volgt een middag lezen, hoewel er geleidelijk meer zon komt. Straks komen Piet & Ineke, die met de Stoer even verderop liggen, een glas drinken.

 

De Gok van Pascal, in 'Here Be Dragons' (OXford University Press, 2014) heeft Olle Hägström het er weer eens over. De Gok is een leuke poging van de Franse filosoof om te tonen waarom het een rationele keuze is om in God te geloven. De redenering in zijn 'Pensées' is als volgt (ontleend aan Wikipedia):

  1. Het verstand kan geen uitsluitsel geven over het bestaan van God. (notitie 230, 233).
  2. God kan dus zowel bestaan als niet bestaan (notitie 233).
  3. Omdat beide opties open zijn moet men een afweging maken op basis van een spel (notitie 233).
  4. Uit deze afweging blijkt dat de enige keuze die iets kan opleveren het gokken dat God bestaat is.

De opties vallen in een tabel als volgt samen te vatten:

 

Als het klopt dat...  God bestaat God niet bestaat
Gokken dat God bestaat  Eeuwig geluk Status quo
Gokken dat God niet bestaat Eeuwig ellende Status quo

 

Je kunt dus het beste gokken dat God bestaat, maar 'very few thinkers take Pascal's Wager seriously today', zegt Hägström. Dat dacht ik al. Vandaar dat Hij ons straft met de corona-pandemie? Wat een rotstreek. Het lijkt me een typisch standpunt van een van onze dierbare vrienden uit de Lagos-jaren, Ben Kl. Het zou me verbazen als hij dat ontkent. Vandaag maar eens niets over Covid-19. Naar het begin van dit kwartaal