www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Middelburg (4)

De buitenhaven van Middelburg uit de richting van het kanaal. Rode cirkel: Dulce. Links de winkelboot van Jos Boone.
De buitenhaven van Middelburg uit de richting van het kanaal. Rode cirkel: Dulce. Links de winkelboot van Jos Boone.

Vrijdag 24-07-2020

Vanochtend veel donkere wolken, maar regen valt er niet. Het is een dag van stapelwolken en zon. Ik loop met een lege gasfles naar Jos Boone, een groene van Primagaz. Al jaren doen geruchten de ronde dat die flessen eruit gaan. De firma zelf ontkent het, maar veel watersportwinkels ruilen ze niet meer om. Vorig jaar konden we een lege groene fles nergens inleveren, behalve in Enkhuizen. Jos Boone doet er niet moeilijk over. Later loop ik naar de overkant, tegenover onze boot, voor een foto van de buitenhaven (hierboven). De rest van de dag maken we schoon (Anna) en lezen (beiden). Het is druk op het water en het zal in de binnenstad ook wel druk zijn. Reden om er niet heen te gaan.

 

Corona. Het kabinet stelt mondkapjes buiten het openbaar vervoer voorlopig niet verplicht. Dat lijkt me verstandig, ondanks de brief van negen 'deskundigen' (onder wie een opgewonden BoBo uit mijn tijd) die eisen dat er binnen drie dagen strengere maatregelen komen. De meningen van deskundigen en burgemeesters lopen sterk uiteen en daarom vraagt de regering het OMT om advies. Dat zal ze niet meevallen, want ook daar heerst grote verdeeldheid over het nut van mondkapjes. Bovendien helpt zo'n algemene maatregel waarschijnlijk niet, want de huidige opleving van het virus komt vooral van jongerenfeesten en kroegen, en ook van vakantievierende volwassenen, die geen afstand willen houden en zeker geen mondkapjes willen dragen.

     In Engelse winkels moet je vanaf vandaag wel mondkapjes aan. ‘In feite wordt er geregeerd op basis van opiniepeilingen', zegt een correspondent. Inderdaad, aanvankelijk nam het VK de pandemie niet serieus en was veel te laat met maatregelen en nu schieten ze weer door naar de andere kant. Boris Johnson roept de Britten ook nog op om allemaal deze herfst een griepprik te halen. Dat heeft wel zin, niet zozeer tegen corona als wel tegen overbelasting van ziekenhuizen als ze behalve Covid-19 patiënten ook nog infuenzagevallen moeten opnemen.

     Bij ons verliest de maffe groep Viruswaanzin het kort geding bij de Haagse rechtbank voor het opheffen van alle coronamaatregelen. Over de mening 'na urenlange research' van Doutzen Kroes ('Vitamines!') zal ik maar niks zeggen. Vandaag neemt het aantal besmettingen in ons land verder toe tot 191, terwijl het reproductiegetal R0 op 1,29 blijft staan. De Volkskrant heeft een goed overzicht met wereldwijde cijfers.

Naar het begin van dit kwartaal