Logboek 2020/3 Zeeland en corona
Middelburg (3)
Donderdag 23-07-2020
De Oostkerk is niet ver van onze ligplaats. Een opmerkelijke kerk, hij is achthoekig. De kerk dateert van 1667 en er staat een mooi de Rijckere-orgel in uit 1783. Gisteravond gaf organist Jos Vogel uit Vlissingen er een concert op. Ik liep er om kwart voor acht heen met een introductie van mijn vriend Wim T. in een opeens verrassend zachte avond, de koude wind was gaan liggen. Er waren zo'n 70 - 80 toehoorders die ruim 1,5 meter afstand hielden. Wim gaf voor aanvang een geestige toelichting (foto hierboven) inzake het getal 6, dat een rol speelde in de programmering van de stukken. De Sonate in D (Wq 70/5) van Bachzoon Carl Philipp Emmanuel stelde niet veel voor, maar toen kwam de prachtige triosonate BWV 530, nummer 6 in G van vader Bach. Dat was heel andere koek en het klonk fijnzinnig op het Rijckere-orgel. De Biblische Sonate II in g van Bach-voorganger Johann Kuhnau was nieuw voor me. Mooie, intieme stukken uit 1700, die ik nog wel eens wil horen. En toen kwam van Mendelsohn de Sonate VI in d uit de 6 Sonaten für die Orgel opus 65 (1845). Volgens Wim eigenlijk geen stuk voor dit orgel, dat niet de massale klankuitstortingen kan geven die nodig zijn, maar het klonk goed. De finale van het stuk is van een ontroerende mildheid en eindigt juist niet in een daverend klankorgasme.
Na afloop dronk ik nog een glas wijn bij Wim en Angelique thuis, bewonderde zijn twee fraaie vleugels (Pleyel en Blüthner) en spraken nog na over het concert, over orgelmuziek, over het spel van Albert Schweitzer, over diens leermeester orgelcomponist Widor en over vroeger. Hij liep met me mee in de heerlijke avond naar de boot. Al zestig jaar vrienden. Er was een heldere ster in het oosten, waarschijnlijk Jupiter, maar de komeet Neowise zagen we niet. Nog teveel licht.
Dag van zon en wolken. We lopen tegen elf uur de stad in en drinken koffie op het terras van Café De Vriendschap. Maar het bevalt ons niet, het is overal veel te druk, de mensen houden totaal geen afstand en bovendien is het marktdag. De mensen drommen tussen de kramen door. Ze lijken zich niet bewust van het besmettingsrisico. We voelen ons ongemakkelijk en kopen snel wat kersen en pruimen bij een groentestal en verlaten het centrum door wat rustige achterafstraatjes. De rest van de dag relaxen we in de kuip. We zien grote aantallen jachten naar Middelburg afslaan; die zoeken een plekje voor de regendagen die komen. Beter af in de stad?
Aan het eind van de middag graaf ik het neustrapje op in het kleine hutje en hang het over de preekstoel. Het hangt nu vlak boven de steiger en dat is link; regelmatig varen boten te snel langs met veel kielzog. Dan zou het trapje op de steiger stoten. De boot moet dus een stukje achteruit. Nog weer later haal ik een spanner en een karabijnhaakje bij Jos Boone om het trapje beter te fixeren. De oude spanner liet ik vorig jaar in het water vallen, in Groningen geloof ik.
Corona. Weer 163 nieuwe besmettingen in ons land. Het reproductiegetal blijft op 1,29 staan. Steeds meer mensen bellen voor testen op het landelijk nummer 0800-1202. Dat is soms niet bereikbaar. België gaat de coronamaatregelen verscherpen, omdat het aantal infecties de afgelopen dagen drastisch is toegenomen met gemiddeld zo'n 200 per dag. Er zijn recordaantallen nieuwe besmettingen in Israël, India en Zuid-Afrika. Ook in Japan, tot dusver gespaard door het virus, nemen de besmettingen snel toe. Naar het begin van dit kwartaal