www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/3 Zeeland en corona

Zierikzee (5)

Afgemeerd in Zierikzee.
Afgemeerd in Zierikzee.

Donderdag 02-07-2020

Vanmorgen minder wind en geen regen. Volgens de weervoorspellingen kunnen we het vandaag wel wagen om naar Veere te varen. Daarna komt er weer slecht weer. We ruimen de vouwfietsen op en rollen het achterpaneel en de zijpanelen van de kuiptent op. Er ontbreekt een bandje voor het opbinden. Ooit zoek geraakt. Vroeger voeren we vaker met de kuiptent op, bijvoorbeeld toen we in de winter van 2002 naar Antwerpen voeren bij sneeuw en vorst en daar de jaarwisseling doorbrachten. Spectaculair en romantisch.

     Even na tien uur varen we af, de wind duwt de boot van de steiger en nog net op tijd kan ik met de laatste landvast aan boord springen. Het is opkomend tij en bij de uitvaart lopen we niet vast. De Oliegeul: tonnetjes pikken. Met de wind achter is het rustig varen, maar dat verandert als we verderop naar het zuiden afbuigen. Daar staat ook een flinke zeegang, niet zo raar, je krijgt daar de hele Roompot op je donder. Het bevalt Anna allerminst. Zullen we naar Zierikzee gaan? Eigenlijk geen slecht idee, denk ik, bovendien halen we net niet de opening van de Zeelandbrug om elf uur en zouden een uur moeten wachten.

     Zogezegd, zogedaan. Een goed kwartier later meren we af aan de steiger (foto hierboven) waar we een dag of tien eerder lagen. het is minder druk dan we dachten. We betalen vier nachten en lopen de stad in op zoek naar een KPN-shop voor een nieuw mobieltje. Maar Zierikzee heeft geen KPN-shop, zo blijkt, daarvoor moet je in Goes zijn. Ach.

     Later op de dag kan ik voor een tientje een nieuw opbindbandje voor de kuiptent laten maken bij zeilmakerij Stikwerk. Vanavond gaan we samen (weer) uit eten bij het uitstekende  Portugees restaurant.

 

Slecht nieuws: Trump wil weer kernwapens gaan testen.  Het moratorium duurde 28 jaren. In  feite is het testen overbodig; met supercomputers kunnen explosies van kernwapens prima nagebootst worden, maar volgens The Washington Post wordt in Het Witte Huis serieus gedacht over een kernproef om de Russen en Chinezen te imponeren. De dwazen.

     Ondertussen zijn er iedere dag meer coronabesmettingen in de VS. Gisteren waren het er 47.000. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 127.000. Maar Trump haalt in een tweet nog maar eens uit naar China. 'Als ik zie hoe de pandemie zich met zijn lelijke gezicht over de wereld verspreid, inclusief de enorme schade die is toegebracht aan de VS, word ik meer en meer kwaad op China.' De volledige incompetentie van de man moet hem toch zeker de kop kosten in november?  Naar het begin van dit kwartaal