www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Burghsluis (4)

Vrijdag 26-06-2020

Nog één warme dag, vandaag, 29 graden. Omdat men in de loop van de middag onweer en windstoten verwacht, stappen we 's ochtends op de fiets om voor de komende dagen te fourageren bij de AH in Burgh-Haamstede. De jachthaven heeft daarvoor fietsen met een mandje, die je (1 per schip) voor een uur gratis mag lenen. Op een van onze vouwfietsjes maak ik ook een krat vast, zodat we met 2 fietsen genoeg transportcapaciteit hebben. Het is een kwartier fietsen en het is bij de supermarkt minder druk dan toen we er twee dagen geleden waren . Hier een foto. Om half elf zijn we weer terug. Wolken trekken over en het wordt broeierig.

     Langzaam ruimt de wind gedurende de dag van oost via zuid naar west. Sommige jachten vertrekken, anderen kruipen dieper de haven in. Men zegt dat er bij harde zuidwestenwind swell binnen kan lopen. Nu, tegen half vijf, is er helemaal geen wind meer. Het is benauwd. Stilte voor de storm. Vanavond gaan we uit eten in het restaurant naast de haven.

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

50.005

(+96)

Ziekenhuisopnames 11.868

(+6)

Overleden personen

6.103 (+3)

Reproductiegetal R0

1,05 ( - )
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Het aantal besmettingen is boven de 50.000. In de VS heeft men vandaag het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds het begin van de corona-uitbraak: 37.077. Het virus is in de VS bij 2,3 miljoen mensen vastgesteld, maar het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC meldt aan persbureau AP dat het daadwerkelijke aantal besmettingen tien keer hoger wordt geschat. Dat zou betekenen dat zo'n 6 procent van de Amerikaanse bevolking het virus heeft gehad. De tweede golf is duidelijk op weg de eerste te evenaren. Daarom belegt Het Witte Huis vandaag voor het eerst sinds 27 april weer een coronapersconferentie, niet met Trump maar met vice-president Mike Pence. Trump zei zelf de afgelopen dagen dat de pandemie zo goed als voorbij was. Ik hoop vurig dat zijn slappe optreden tegen Covid-19 hem zijn tweede presidentstermijn gaat kosten.

     De grafiek boven deze post spreekt boekdelen. Landen die te weinig doen aan maatregelen om de epidemie in te dammen, worden zeer veel ernstiger getroffen. Ik heb dan ook geen enkel begrip voor de opvattingen van mensen als Willem Engel, de gesjeesde promovendus en danser, leider van Viruswaanzin ('Samen Terug Naar Normaal!'), die staalhard beweert dat de hele 1,5 meter toestand moet stoppen. Hij zegt dat we ons druk maken om een ongevaarlijk virus. ‘99,8 procent van de bevolking krijgt er niets van.’ Hoe kun je zó grootscheeps de evidente feiten negeren? Bewuste misleiding, noem ik dat. Vorig weekeinde liep een demonstratie van zijn groep op het Haagse Malieveld op rellen uit. Dit weekeinde willen ze er weer naar toe, samen met de Gele Hesjes (wat dat nog voorstelt) en de groep Bouw in Verzet. Naar het begin van dit kwartaal