www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Zierikzee (4)

In Portugees Restaurant
In Portugees Restaurant 'Casa do Carlos' in Zierikzee.

Maandag 22-06-2020

Dat was lekker en gezellig eten, gisteravond bij Casa do Carlos op de Melkmarkt! Portugese schotels die we ons nog goed herinneren uit onze tijd in de Algarve, zoals venusschelpen ( Ameijoas ão Bulhão Pato, het recept staat hier) en Cataplana de Carne, een stoofpotje met vlees en groenten. En heel veel knoflook. Zacht en onnadrukkelijk hoor je fado's door Amalia.  Eigenaar Carlos zingt ze af en toe zacht mee. Hij bedient zelf en is erg blij dat zijn restaurant weer open is. In de maanden van de lockdown heeft hij zijn hele zaak opnieuw geschilderd. Gisteravond zat hij vol en vanavond weer. Tussen de gangen door belt Rommert voor vaderdag. Mooie woorden die me goed doen. Hij herinnert zich dat hij rond zijn 10e, toen we met onze Fairview - een Gib'sea 352 - in Zierikzee lagen, de havenmeester Remmelt Visser leerde kennen. Hij heeft nog een foto waar ze samen opstaan. Remmelt en Rommert. Ik vermoed dat hij na meer dan twintig jaar wel met pensioen zal zijn.

(Naschrift: mijn ex vond de foto en appte hem. Zie hieronder. Nu blijkt dat Bas er ook bij stond. Ik schat dat het in 1997 of 1998 was).

 

Havenmeester Remmelt Visser met Rommert en Bas op de steiger in Zierikzee.

 

 

Het wordt een heerlijk zonnige maandag. Nog niet zo warm als de dagen die komen. Nu de boot met de stuurboordkant langs de steiger ligt, is er gelegenheid om die kant eens goed schoon te poetsen. Nadat Anna de wasmachine heeft laten draaien, tank ik de watertanks weer vol. We blijven een dag langer, besloten we gisteravond, dus reken ik die af op het havenkantoor. Remmelt Visser is met pensioen, vertellen ze me daar, en hij woont verderop aan de haven met zijn vrouw en ze maken het goed. Waarvan acte. De rest van de dag gebeurt er niks dat het vermelden waard is.

 

De laatste coronacijfers van het RIVM en het coronadashboard:

 

Positief geteste personen

49.658

(+69)

Ziekenhuisopnames 11.851

(+2)

Overleden personen

6.090 (+0)

Reproductiegetal R0

0,56 ( - )
Nu besmette mensen 1715 ( - )

 

Nul doden, voor het eerst sinds 12 maart. het markeert het einde van de eerste golf, zegt De Volkskrant. Natuurlijk is de vraag of er een tweede golf komt. Dat staat niet vast, zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga in het AD. Hij noemt het zelfs 'minder waarschijnlijk' en verwacht eerder lokale virus-erupties. Tot vandaag zijn er in Nederland volgens het RIVM ruim 6000 mensen overleden bij wie via een test officieel corona was vastgesteld. De sterftecijfers van het CBS geven de indruk dat het werkelijke aantal eerder richting de 9000 gaat. Nog steeds zijn ouderen en met name 70-plussers het meest kwetsbaar. Van het totaal aantal overledenen is bijna 90 procent boven de 70. Mensen onder de 50 worden wel ziek, maar maken nog niet 1 procent van het aantal overledenen uit. In de laatste sterftestatistieken is 55 procent van de overledenen man en 45 procent vrouwIn onze eigen stad Gorcum waren er tot vandaag 15 coronadoden. Naar het begin van dit kwartaal