www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Remmingwerk Noord Volkeraksluis (2)

Het noordelijk remmingwerk van de Volkeraksluis. We liggen er helemaal aan het eind.
Het noordelijk remmingwerk van de Volkeraksluis. We liggen er helemaal aan het eind.

Zaterdag 23-05-2020

Het is vandaag overwegend bewolkt met een stevige westenwind. De zon is een bleke schijf achter de wolken. Het is maar een graad of 17. De lange reeks zonnige dagen is even ten einde; na het weekeinde komt er weer een hogedrukgebied langdurig in de buurt liggen. De zon is deze lente extreem veel te zien en dat levert de zonnigste lente allertijden op: tot nu toe 760 zonne-uren tegen gemiddeld 517. Ook maart en april waren zeer zonnige maanden.

 

Aan het einde van de ochtend maken we een mooie wandeling langs de Hellegatsplaten, een beschermd natuur- en vogelgebied aan de zuidkant van het eiland. Nieuwe natuur, onstaan toen in 1963 het Volkerak en het Hollands Diep van elkaar werden gescheiden, met bijzondere planten en dieren. Maar het is door Staatsbosbeheer afgesloten. Niet vanwege het broedseizoen, zoals we dachten, maar vanwege de corona-epidemie, zegt een bordje (foto hier). 'Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen'.  Onder de vogels? We begrijpen het niet goed, maar we herinneren ons dat er aan het begin van de lockdown meerdere natuurgebieden werden gesloten omdat het er te druk was.

     's Middags bel ik Lisa, vooralsnog mijn jongste kleinkind. Ze wordt vandaag 8 jaar. Op de achtergrond is de herrie van haar verjaardagsfeestje met 8 vriendinnetjes te horen, Floor heeft het er maar druk mee. Jammer dat we er niet bij kunnen zijn. Ik schrijf 'vooralsnog' omdat ze rond 1 september een nichtje krijgt, de dochter van Rommert & Lois. 'Mijn eerste nichtje, opa!', zegt Lisa opgetogen. Rommert & Lois gaan overigens op 17 juni trouwen (in Zeist) en daar kunnen we bij zijn.

     De rest van de dag brengen we weer lezend door, in de kajuit. Buiten is het toenemend zonnig, maar de westenwind is koud en trekt steeds verder aan. In de middag waait het zelfs Bf 7 - 8. Ik lees het boeiende en zeer informatieve boek 'Een doodgewoon kabinet' van Klaartje Peters (Boom, 2015) over de beide Paarse kabinetten in de periode 1994 - 2002. Een tijd die ikzelf heel bewust meemaakte.

 

De laatste coronacijfers:

 

Positief geteste personen

45.064* (+176)
Ziekenhuisopnames 11.659

(+10)

Overleden personen

5.811** (+23)

 

Lichte daling, maar het aantal besmette personen blijft aan de hoge kant. In België is het aantal nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus voor de derde dag op rij gestegen. Alle versoepelingen gaan echter door.

     Belangrijk is dat vanaf 1 juni iedereen in ons land met corona-achtige klachten zich bij de lokale GGD kan laten testen. Dagelijks kunnen 30.000 tests gedaan worden. Dat valt me alleszins mee. Met een stringent beleid van opsporen, testen, contactonderzoek en isolatie zit men de epidemie dichter op de hielen en moet een volgende golf van besmettingen voorkomen.

 

Om 17.00 uur waait het nog steeds snoeihard. We klappen de bimini in en hangen meer fenders tussen schip en steiger. Naar het begin van dit kwartaal