www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Hellegatseiland (2)

Zonsopgang over het Hollands Diep.
Zonsopgang over het Hollands Diep.

Donderdag 21-05-2020, Hemelvaartsdag

Lang zitten we gisteravond samen in de kuip en zien traag de avond vallen. Als het na elf uur goed donker is, verschijnen er om de boot vreemde blauwe lichtjes. Ze lijken wel een soort watergeesten, die in de rondte dansen. Merkwaardig. Ik sla het gefascineerd gade. Tenslotte bijkt dat het vissers zijn, gehuld in een soort drijvende broek met een lichtje.

     We slapen als rozen. Vanochtend om kwart voor zes komt de zon stralend op in het oosten (foto hierboven). Er volgt een warme dag - 27 graden - met hoge sluierbewolking en een licht windje, ook uit het oosten. Het wordt al snel zeer druk met boten op het Hollands Diep. Op de Haringvlietbrug zien we files naar het zuiden staan; velen zijn alsnog op weg naar de provincie Zeeland. Sommige wegen worden door de autoriteiten afgesloten. Ook in onze ankerbaai verschijnen steeds meer ankeraars. Het wordt luidruchtiger. Een heel eind verderop hangen twee motorjachten aan een navigatieboei van de vaarroute naar de Volkeraksluis. Ze hebben twee waterscooters meegebracht waarmee veel kabaal en kapriolen worden gemaakt. Het fladderappes blijft zoals gezegd een eind bij ons vandaan. Een constante stroom van jachten beweegt zich van en naar de Volkeraksluis. In De Bilt is de eerste landelijke zomerse dag een feit.

     Tussen onze boot en de beboste wal van het eiland zwemmen zwanengezinnen voorbij. De koekoek roept weer in het bos en gierzwaluwen scheren langs. De buren naast ons liggen met twee boten tegen elkaar geankerd. Aan sociale afstand doen de opvarenden, circa tien mensen, niet. Ze zetten harde muziek op, maar gelukkig niet lang. We lezen veel (foto hier) en genieten, maar niet zozeer van de rust maar zolang het niet erger wordt, is het draaglijk.

 

Coronanieuws. Sinds de uitbraak van de epidemie zijn er in ons land 15 tot 20 procent minder zelfmoorden. Onderzoekers van de universiteit van HongKong beweren dat je een besmetting met het coronavirus nauwelijks buitenshuis oploopt; het besmettingsgevaar is vooral binnenshuis. mar maak je niet te snel blij: 'urenlang geanimeerd met elkaar praten op een terras speelt het virus meer in de kaart dan wandelen door het park', zegt een deskundige. In Amsterdam stuurt de politie mensen weg uit de veel te drukke parken.

     De laatste cijfers van het RIVM:

 

Positief geteste personen

44.700* (+253)
Ziekenhuisopnames 11.640

(+13)

Overleden personen

5.775** (+27)

 

Opvallend is de verdere stijging van het aantal besmettingen (positief geteste personen). Een deel ervan zal over circa twee weken in de ziekenhuizen opduiken en ook daar een stijging veroorzaken. Naar het begin van dit kwartaal