Logboek 2020/2 Lente en corona
Gorinchem (238)
Vrijdag 15-05-2020
In De Volkskrant schrijft de bekende Franse somber-auteur Michel Houellebecq over zichzelf en zijn collega-auteurs in corona-lockdown. 'Na de corona wordt het alleen maar erger', meent hij opgewekt. Het is 'precies hoe ik het uitsterven van de mensheid destijds voor me zag. Het absolute tegendeel van een spektakelfilm. Iets tamelijk droefgeestigs. Individuen die ieder in hun eigen cel wonen zonder fysiek contact met hun soortgenoten, enkel wat uitwisselingen per computer, maar steeds minder.' Menselijke relaties lijken iets obsoleets te krijgen en de dood wordt steeds meer abstract, omdat we de stervenden niet mogen bijstaan. Vanaf een bepaalde leeftijd (70, 75, 80 jaar) ben je tegenwoordig eigenlijk al een beetje dood. Die tendens bestond al vóór het coronavirus. "We zullen na de lockdown niet in een andere wereld wakker worden; het zal dezelfde wereld zijn, alleen wat erger.'
Gisteravond aten we lekker bij onze buren Wiger & Arina. Op corona-afstand aan de lange tafel in de huiskamer. We hadden elkaar lang niet gezien, dus er was veel bij te praten. Het voelde weer als vanouds. Vandaag is het een frisse, droge dag. We halen van alles in de stad voor straks aan boord. 's Middags gaan we verder met de schoonmaak onderdeks en vullen de watertanks (foto hierboven). Als ieder jaar raakt het overdrukventiel van de warmwaterboiler in paniek; een paniek die geleidelijk overgaat zodat hij het water niet meer in het bilgeputje stort.
De laatste RIVM-cijfers zijn weer wat lager dan de vorige dag:
Positief geteste personen |
43.681* | (+200) |
Ziekenhuisopnames | 11.492 |
(+35) |
Overleden personen |
5.643** | (+53) |
Er zijn ook andere bemoedigende berichten, zoals het bericht dat in Denemarken voor het eerst sinds 13 maart (en ondanks de versoepeling) er gisteren geen enkele coronadode was. Eind april mochten contactberoepen er weer aan de slag en de basisscholen weer open. Bij ons kon premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de horeca op 1 juni open kan; het OMT kijkt nog steeds of dat een mogelijkheid is. Daarna ging het over 'de casus Dijkhoff'. Daar zullen ze nog naar kijken, belooft de premier. De VVD-fractievoorzitter zei vorige week in het kamerdebat het raar te vinden dat mensen die thuis 'lepeltje lepeltje' liggen straks niet naast elkaar op een terras mogen zitten. Tja, maar hoe controleer je of ze thuis zo liggen? Dijkhoff met zijn luchtballonnetjes, ik bedoel maar.
Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de GGD'en in ons land per 1 juni de vereiste capaciteit voor test- en contactonderzoek voor elkaar kunnen krijgen. Vandaag presenteren ze een plan voor landelijke callcenters. De snelheid van de procedure is vitaal; als het te lang duurt voor de testuitslagen er zijn, kunnen besmette personen ondertussen doorgaan anderen te besmetten. Dat geldt ook voor de snelheid en de effectiviteit van het contactonderzoek. Het RIVM verwacht dat er dan dagelijks 30.000 tests nodig zijn en dat twee tot acht procent van die tests positief zal zijn. Dit betekent dat de GGD 600 tot 2400 onderzoeken per dag moet doen. Mag iedereen die zich ziek voelt zich straks meteen laten testen? Nu moet je namelijk eerst nog langs een dokter en dat levert minstens een dag extra op.
In De Volkskrant staat een verontrustend artikel over de slooptocht van het coronavirus in het lichaam. In feite blijft geen enkel orgaan onberoerd. Artsen en onderzoekers staan perplex van de schadelijkheid. het Sars-CoV-2 virus gedraagt zich raadselachtig en agressief en er is nauwelijks een orgaan dat aan het onheil kan ontkomen. Het is goed dat artikel te lezen als je moet beslissen over versoepelingen van de lockdown. Naar het begin van dit kwartaal