www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Gorinchem (235)

Dinsdag 12-05-2020

Er is bemoedigend corona-nieuws uit Denemarken. Daar gingen de kinderdagverblijven en scholen vier weken geleden open. Aanvankelijk steeg het reproductiegetal R0 naar 1,0, maar daarna trad een gestage daling in. Op dit moment is de R0 gedaald naar 0,7 (zie hieronder). Voor ons land is dat belangrijk. Gisteren gingen bij ons de scholen open.

 

Met populisten maak je nog eens wat mee. In Madagascar beweert de president dat het land 'het wondermiddel' tegen het coronavirus heeft ontwikkeld. Een kruidendrankje met de naam 'Covid-Organics' kan volgens de president besmettingen voorkomen én coronapatiënten genezen. Het wordt gemaakt van verschillende planten en kruiden, onder andere van de alsemplant. Er is geen enkel bewijs voor de werking van het drankje. De president heet Andry Rajoelina, een voormalige disc-jockey en eigenaar van een populair televisiekanaal. Andere bedenkelijke regimes zoals Tanzania, de Centraal Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, de Democratische Republiek Congo, Liberia en Guinee-Bissau bestelden al tienduizenden flessen. Het coronavirus is overigens nog nauwelijks op Madagascar aangekomen.

     Ook president Poetin haalt rare fratsen uit. Hij heeft zich afgezonderd in zijn datsja buiten Moskou en regeert middels videobellen. Dat is op zich niet zó raar, maar hij versoepelt de lockdown terwijl Rusland steeds harder wordt getroffen door Covid-19. Rusland telt nu in totaal 221.344 bevestigde besmettingen. Alleen de VS, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tellen er meer. Gisteren waren er circa 12.000 nieuwe gevallen, de grootste toename per 24 uur. Waarom doet hij dat? Herleving van de economie heeft prioriteit boven volksgezondheid. Door de dramatische val van de olieprijs, gevolg van de coronacrisis, verliest het land in hoog tempo zijn reserves. Op deze manier is de schatkist binnen vier jaar leeg. Men zegt dat Poetin alleen goed nieuws wil brengen (zoals de versoepeling), maar elke dag brengt Rusland nieuwe besmettingsrecords. De schuld daarvan wil hij bij de lagere overheden leggen, net als Trump dat doet.

     In New York installeerde men een Trump Death Clock op Times Square (zie hierboven). Het aantal coronadoden ligt in de VS nu op 80.000, het hoogste aantal in de wereld. De initiatiefnemers schatten op basis van de opvattingen van epidemiologen dat 60% ervan voorkomen waren als de regering meteen een strenge lockdown had afgekondigd. Dat aantal houdt de dodenklok bij. Het staat inmiddels bijna op 50.000 onnodig gestorven mensen. Trumps bekende medisch adviseur dr. Fauci waarschuwde in een email aan de senaat tegen een snelle herstart van de economie. 'This will not only result in needless suffering and death, but would actually set us back on our quest to return to normal'. De dodenklok is een initiatief van documentairemaker Eugene Jarecki.

     In België maakt men werk van een gericht systeem van opsporen en contactonderzoeken van besmettingen om een nieuwe lockdown te voorkomen. Daartoe gingen gisteren 700 contactonderzoekers aan de slag. Zo hoopt men nieuwe uitbraken te voorkomen.

 

De laatste RIVM-cijfers:

 

Positief geteste personen

42.984* (+196)
Ziekenhuisopnames 11.378

(+35)

Overleden personen

5.510** (+54)

 

Er staat vandaag niet zo'n kille wind als gisteren, maar de temperatuur blijft rond 13 graden. Ik haal de oude zeilhuik terug van de zeilmaker in Made en span hem weer over het grootzeil op de giek. De nieuwe huik zal volgende week gereed zijn. Het havenkantoor belt dat de haven volgende week woensdag (23 mei) weer opengaat, zij het beperkt. Het passantengebouw met de sanitaire voorzieningen blijft gesloten, maar het zomertarief gaat wel gelden. We wilden tegen die tijd toch al vertrekken. Naar het begin van dit kwartaal