www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (173)

Netweather Radar vanmorgen 10.35 uur boven het midden van het UK, met golffront (cirkel)
Netweather Radar vanmorgen 10.35 uur boven het midden van het UK, met golffront (cirkel)

Zondag 09-02-2020

Bij het opstaan vanmorgen waait het al flink. Het is droog en zacht. Het kan wel 13 graden worden. Op de oceaan blies de storm vannacht transatlantische vliegtuigen in een recordtempo van vijf uren over. Om 09.30 uur meet men windkracht 9 op Texel en daarmee heeft de storm Ciara Nederland bereikt Tegen het middaguur neemt men de veerboten uit de vaart. De grote es op de Altenawal schudt zijn kruin soms wild heen en weer, een horde zwarte vogels (spreeuwen of kraaien?) vliegt verward in het rond en de boot ligt behoorlijk te deinen op zijn plek.Ik zie weinig mensen op straat. Heel Nederland krijgt te maken met code oranje.

     Op Vlieland meet men om 13.00 uur windstoten van 130 kmm/uur. En de zwaarste windstoten moeten nog komen! Volgens weerman Reinier van den Berg schuilt het grootste venijn van deze (zware) storm in de smalle buienlijn (op het koufront). Die trekt pas vanavond over het land. Zeer lokaal zijn extreme windstoten mogelijk, zelfs tot 120 a 140 km/u, ook in het oosten en zuiden van het land. Dus niet alleen aan de kust. In de afbeelding hierboven (van de radar van Netweather) zie je dat; binnen de cirkel zie je een golf in de luchtdruk, die erg harde stormwinden kan veroorzaken tot zelfs tornado's toe. Het zware regen- en stormfront veroorzaakt vanmiddag vele overstromingen in Engeland.

     Storm Ciara is zwaarder dan verwacht, meldt Weeronline om 14.00 uur. Op de Noordzee wordt nu op verschillende plaatsen windkracht 11 gemeten, terwijl van tevoren werd uitgegaan van windkracht 9 of 10. Bossen  - o.a. het Kralingse bos - worden afgesloten wegens het gevaar van vallende bomen en takken. In Rotterdam wordt de Maastunnel van de noord- naar de zuidkant afgesloten voor verkeer, vanwege "vallend materiaal op het wegdek". Veel meldingen van omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen. Vanmiddag zou Bas langskomen, maar hij belt af; er rijden geen treinen bij (ook weer) Rotterdam omdat de bovenleiding omwoei. Tussen Eindhoven en Helmond rijdt een trein tegen een omgewaaide boom op het spoor. Er is veel schade maar er zijn geen gewonden. Vlak over de grens bij Bad Bentheim is een intercity uit Amsterdam dwars door een boom gereden die op het spoor was gevallen. Om 15.00 uur trekt de wind ineens aan; het waait nu ook bij ons windkracht 7 - 8, met uitschieters naar 10 (100 km/uur) in windstoten. Later begint het te regenen. Naar buiten ga ik niet (dan waait mijn pet af).

     Overigens staat ook het water in de grote rivieren hoog. Door de storm wordt het water moeilijker weggevoerd naar zee. Rijkswaterstaat sluit niet uit dat maandag de Oosterscheldekering en de IJsselkering gesloten moeten worden vanwege storm en springtij. Hier bij ons staan de uiterwaarden onder en het Lingesluisje naast ons heeft beide buitenste sluisdeuren dichtstaan.

  

De epidemie van het Wuhanvirus: vandaag ruim 37.000 alleen in China. Er kwamen er 2656 nieuwe gevallen bij. Zonder twijfel een onderreportage vanwege achterstand bij het testen. Het aantal doden is 811 (SARS 2002/2003 774 doden wereldwijd). Terug naar boven