Logboek 2020/1 Naar Antarctica
Gorinchem (171)
Vrijdag 07-02-2020
Onveranderd hoog, de gemiddelde wereldtemperatuur (gemeten door satellieten in de lagere troposfeer) over de maand januari. Plus 0,56 graden Celsius boven het gemiddelde over de periode 1979 - 2010, net als de maand daarvoor. De toename blijft gelijk: +0,13 graden opwarming per tien jaar boven zee en +0,18 graden boven land.
Het is nu officieel: de afgelopen maand was de warmste januari ooit gemeten, zowel in Europa als wereldwijd. Zelfs warmer dan het vorig recordjaar 2016, dat een El Niño jaar was. Dit jaar was dat niet eens. Vooral in het noorden van Europa waren de temperaturen absurd hoog, daar werd het op sommige plaatsen wel meer dan 6 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. De maand januari was in ons land met een gemiddelde van 6,2 graden zeer zacht, ver boven het gemiddelde van 3,1 graden. De winter lijkt dit jaar helemaal uit te blijven. De komende vier weken komt er volgens de weermodellen nauwelijks verandering in het aanhoudende zachte weertype. 'De natuur is in de war', kopt de NOS. Maar de natuur is helemaal niet in de war, die past zich zo goed mogelijk aan. 'We zijn als mensheid zelf in de war', zegt weerman Gerrit Hiemstra op Twitter.
Het wordt vandaag een rustige, droge en zonnige dag. Stilte voor de storm Ciara, die door de media steevast 'een megastorm' of 'monsterstorm' wordt genoemd. Dat zal wel wat meevallen, denk ik. In de stad haal ik mijn nieuwe bril op. Op tijd klaar voor de trip naar Antarctica. De Bark Europa is inmiddels weer op de laatste tocht vóór de mijne in de Zuidelijke Shetlandeilanden aangekomen. In de app-groep van mijn medepassagiers gaat het de laatste dagen vooral over middelen tegen zeeziekte. Hm. Ik denk dat ik het zonder doe; dat heb ik altijd gedaan.
Eindelijk enige opluchting in Australië. Zware regens hebben in de deelstaat New South Wales een derde deel van alle bosbranden geblust, maar nu is er weer risico op overstromingen.
Het aantal mensen dat in China besmet is met het nieuwe coronavirus is opgelopen naar ruim 31.000 (31.161). De stijging van 3100 betekent dat de dagelijkse groei verder vermindert naar 11%. Raakt de epidemie verder ingedamd of is er een achterstand in testen? Het aantal doden steeg met 73 naar 636. Het sterftecijfer van het virus blijft iets meer 2 procent. Dat is iets hoger dan bij een normale griep. Het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, waarschuwt voor een wereldwijd chronisch tekort aan beschermende kleding, mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen tegen het coronavirus.
China is geschokt door de dood (aan het virus) van de oogarts, die eind december via sociale media waarschuwde voor het virus. Het leverde hem kritiek op van de autoriteiten in Wuhan. Ze beschuldigden hem zelfs van het verspreiden van valse geruchten, werd door de politie meegenomen en moest - geheel op maoïstische wijze - een brief vol zelfkritiek schrijven. Je ziet wat er gebeurt als politiek de wetenschap manipuleert. Het nieuws van zijn overlijden werd door de overheid zelfs offline gehaald. Veel Chinezen waren daar woest over. De boze reacties zijn ook van de sociale media verwijderd. Nu de Chinezen hoger opgeleid en zelfbewuster zijn, kan die censuur op langere duur gevolgen krijgen. Dat pikken mensen niet meer en dat geeft hoop. Terug naar boven