www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (162)

(Chris Riddell n The Guardian)
(Chris Riddell n The Guardian)

Vrijdag 31-01-2020

Een treurige dag: vandaag om 23.00 uur verlaten de Britten de Europese Unie. Wat een dwaasheid! Gisteravond zag ik met afschuw hoe de Brexiteers in het Europese parlement het vierden met doedelzakmuziek en Britse vlaggetjes, onder leiding van de brallende clown Farage. De ellende van de ontvlechting is nog lang niet voorbij. Al verandert er nog 11 maanden niets, je kunt erop rekenen dat de complexe onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord op vele manieren spaak zullen lopen. Dan komt er over een jaar alsnog een harde Brexit. De EU waarschuwt vandaag de Britten al om zich vooralsnog te houden aan de standaarden van de EU-markt. 'Anders krijgen ze minder toegang tot de interne markt', zei Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Mogelijk zullen Britse ondernemers nu al concurrentievoordelen proberen te halen door die standaarden niet meer te volgen.

 

Vanmorgen staat het aantal infecties met het Wuhan-coronavirus in China bijna op 10.000 (9692). Er is geen dip zichtbaar in de groei van de uitbraak. De verspreiding van het virus overtreft nu die van SARS en MERS, maar het is minder dodelijk:

 

Wuhan-coronavirus (Dec 2019-nu) ~10.000 gevallen, 213 doden

SARS                        (Nov 2002-Juli 2003) 8096 gevallen, 774 doden

MERS                        (Apr 2012-Nov 2019) 2494 gevallen, 858 doden

 

Gisteren riep de WHO de epidemie uit tot internationale noodsituatie. Dat maakt meer middelen vrij om de uitbraak in te dammen, en om landsgrenzen en vliegvelden beter te controleren. Angst voor besmetting doet racisme groeien. Overal in de wereld worden Chinees uitziende mensen meer gediscrimineerd. Mensen willen in trein, tram of bus niet naast Aziaten zitten. De Noord-Franse krant Courrier Picard kopte zondag op de voorpagina: 'Alert jaune', oftewel: 'Het gele gevaar', met een foto van een Aziatische vrouw die een mondkapje droeg.

     Vanmiddag blijkt dat van de bijna 10.000 besmettingen in China er 1527 in kritieke toestand verkeren. Dat is bij benadering 15%. De wereldwijde vraag naar olie daalt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus fors. Dat komt doordat veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten van en naar China hebben geschrapt.

 

Klimaatnieuws. De Volkskrant: 'Er is een grote volksverhuizing gaande in de Nederlandse natuur'. Door de zachte winter beginnen de vogels, vlinders en planten veel eerder aan het voorjaar dan normaal. Als het klimaat zich op deze manier blijft ontwikkelen, zijn de gevolgen voor de natuur ingrijpend.

     Australië is nog niet van de ellende af. De zomer duurt nog voort en weer wordt de noodtoestand uitgeroepen, nu bij Canberra. Opnieuw stijgen de temperaturen en wakkert harde wind nieuwe bosbranden aan, die buitenwijken van de stad bedreigen. maar de klimaatontkenners zwijgen niet. Van de week schreef Andrew Bolt, columnist in de Australische krant The Herald Sun, een hoofdartikel onder kop 'Warming is good for us'. Hoe kun je zo bewust de waarheid zo verkrachten?

     Dat geldt ook voor het Nederlandse ontkennerscollectief CLINTEL, verenigd in de stichting Climate Intelligence. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar innovatiemanagement Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok, en wordt gefinancierd door de vastgoedondernemer Niek Sandmann. Ik schreef er jongstleden september al een keer over. Op Klimaatveranda, de website van klimaatwetenschapper Bart Verheggen, analyseert gastcolumnist Guido van de Werf deze week grondig hoe doortrapt deze lieden data selecteren en grafieken aanpassen en vervalsen om hun boodschap te verkondigen. Ik ga dat hier niet herhalen, maar het loont zeer de moeite de blogpost goed te lezen. Ik schrijf 'analyseren' maar je kunt rustig zeggen 'fileren'. Ik begrijp niet hoe intelligente mensen dermate moedwillig de waarheid zoveel geweld kunnen aandoen en bewust proberen verhinderen dat de wereld tijdig maatregelen neemt om de komende klimaatrampen af te wenden. Het grenst niet alleen aan wetenschapsfraude, maar ook toont het een schokkend gebrek aan elementaire morele verantwoordelijkheid. Terug naar boven