www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (157)

Zondag 26-01-2020

Het aantal mensen dat een door laboratoria bevestigde infectie heeft met het nieuwe Wuhan-coronavirus heeft, verdubbelde elke twee dagen de afgelopen week. Dat is erg snel. De fysicus Robert Rohde maakte er een grafisch overzicht van op zijn Twitter-account (zie hierboven). Het aantal doden is sinds gisteren met 15 gestegen tot 56. De mate van besmettelijkheid van het virus is cruciaal. Die wordt uitgedrukt in RO of R0 (Basic Reproduction Number) is het gemiddeld aantal secundaire besmettingen die veroorzaakt worden door een primair geval in een bevolking zonder immuniteit en in afwezigheid van profylactische maatregelen. Simpel gezegd: het aantal personen dat door één zieke besmet raakt. Een dimensieloos getal, dat niet eenvoudig te interpreteren is. Als de RO kleiner dan 1 is, zal de infectie uitdoven, als RO > 1 zal het uitgroeien tot een epidemie. Hoe hoger de RO, hoe moeilijker de infectieziekte onder de bevolking onder contrôle te brengen is. Op de Wikipedia-link vind je de RO voor een aantal infectieziekten:

 

Infectie Overdracht RO
Mazelen Lucht 12 - 18
Difterie Speeksel 6 - 7
Polio Ontlasting, mond 5 - 7
SARS Luchtdruppels 2 - 5
Influenza (griep) Luchtdruppels 2 - 3
Ebola Lichaamsvloeistoffen 1,5 - 2,5


De World Health Organsation (WHO) schat de RO voor het Wuhan-coronavirus momenteel op 1,5 - 2,5, dus als bij het Ebola-virus en minder dan bij SARS, ook een coronavirus dat in dichtbevolkte steden op het Chinese vasteland ontstond. Er was overigens één studie die een RO van 3,8 vaststelde. Bij Reddit becijfert iemand dat er in het huidige tempo aan het eind van de eerste week van februari 200.000 zieken zullen zijn. Bij een sterftepercentage van 3% levert dat dan 6000 doden op. Ondertussen is het virus al aangetroffen in de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Australië, Frankrijk en Canada.

     Het huidige virus treft vooral oudere en verzwakte mensen, maar het virus schijnt snel te muteren. Meestal wordt het daar besmettelijker van, maar tegelijk minder dodelijk. Vandaag komt het bericht van de Chinese overheid dat het Wuhan-virus (in tegenstelling tot SARS) al besmettelijk is tijdens de incubatietijd, de periode waarin iemand al wel besmet is, maar nog geen ziekteverschijnselen heeft. Dat is gevaarlijk! Men weet niet wie er geïsoleerd moeten worden. Een virus streeft altijd naar evolutionair-biologisch succes, dat wil zeggen maximale verspreiding onder de bevolking en minimale schade bij de gastheer, want als die overlijdt sterft het virus immers mee. Een vaccin is reeds in ontwikkeling genomen, maar dat duurt wel even, het moet voor toepassing op mensen eerst uitgebreid getest worden.

     Zeer waarschijnlijk zal de komende dagen het aantal gevallen buiten China verder  toenemen. Dat zou erop duiden dat de opsporing effectief is. De diagnose gaat via een speekseltest. Snelle isolatie is essentieel.

     Onbevestigde berichten zeggen dat de oorsprong van het Wuhan-virus bij een slang op een vlooienmarkt was. China verbood inmiddels per direct de handel en consumptie van dieren als slangen, pauwen, krokodillen en dassen. Complottheorieën woekeren ook: ik las al dat het virus was ontsnapt uit een P4-laboratorium in Wuhan, dat biologische wapens fabriceert. In dit artikel weerlegt De Volkskrant een aantal van die fabels.

 

Vandaag wat meer zon. Veel wandelaars over de sluis. Kinderen spelen weer op de geometrische beelden van Winiarski. Het lijkt haast lente. De Bark Europa is bezig aan de oversteek van Drake Strait naar het noorden.  Verder niets te melden. Terug naar boven