www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (151)

Bark Europa ankerde tussen ijsbergen bij Danco Island, twee mijlen vor het Antarctisch schiereiland (foto: Richard Simko, Bark Europa)
Bark Europa ankerde tussen ijsbergen bij Danco Island, twee mijlen vor het Antarctisch schiereiland (foto: Richard Simko, Bark Europa)

Maandag 20-01-2020

De Bark Europa voer in de achterliggende dagen vanaf de Zuidelijke Shetlandeilanden naar Mikkelsen Harbor op Trinity Island, voer verder naar Cierva Cove om orca's en bultrugwalvissen te spotten, en stak daarna de Straat van Branfield over (ca. 100 mijlen breed). Allemaal nieuwe namen voor me. Het schip voer verder onder zeil langs het Antarctisch schiereiland naar het zuiden en ankerde tussen ijsbergen in Ome Harbour op Danco Island, twee kilometer voor de kust van het continent. Af en toe gaan de opvarenden voor korte expedities aan land. 'Warm, sweaty hikes'. Daar werd de prachtige foto hierboven gemaakt. Het was een paar dagen bewolkt met tegenwind, maar nu schijnt de zon en is het ongewoon warm. Er werd zelfs gezwommen. Geen lolletje volgens mij: het water is om en nabij het vriespunt.

 

De maandagochtend brengt vlammend morgenrood. In het land hangt veel mist maar niet bij ons. Regen krijgen we ook niet. We sporten en doen boodschappen. 's Middags gaan we naar de stad om allebei een nieuwe bril te kopen. Mijn laatste bril verloor ik in 2018 in Falmouth aan de Engelse zuidkust; gelukkig had ik nog een reserve bij me. Ze hebben nergens zo'n knalrode als ik had, maar tenslotte slaag ik met een matrood rond brilletje (foto hier). Over tien dagen is hij klaar. De oude gaat als reserve mee naar Antarctica. Terug naar boven