www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (146)

De positie van de bark Europa op 14 januari 2020: South Shetlands eilanden.
De positie van de bark Europa op 14 januari 2020: South Shetlands eilanden.

Woensdag 15-01-2020

De Bark Europa heeft zijn oversteek van Straat Drake voltooid en kwam gisteren aan op de South Shetland eilanden. De Straat is 400 mijlen breed en het stormt er vaak. Ditmaal niet, het is zomer en de overtocht was zeer rustig. Na een nacht motoren bij windstil weer met later west- tot noordwestenwind Bf 4 - 5. Een dag en een nacht prima zeilweer. Er volgde een wazige en kleurrijke dageraad als gevolg van de rook door de bosbranden in Australië. Dat lees ik op het reisverslag dat de organisatie hier op facebook bijhoudt. Met mooie foto's. Ik vermoed dat het betekent dat men aan boord een verbinding met internet heeft. Dat maakt het misschien voor mij ook mogelijk mijn dagelijkse verslagen tijdens de tocht op de website te blijven plaatsen.

     Ondertussen bereidt mijn groep zich voor. De mensen vormden al weken geleden een app-groep, waar het voornamelijk gaat over welke Musto-laarzen je het beste kan kopen. Of huren. Ik krijg de indruk dat velen van hen temperaturen verwachten van tientallen graden onder nul, terwijl het rond maart gemiddeld -5 tot +5 graden is op het Antarctisch schiereiland. Ik neem dus hoge gummi laarzen mee, maar wel gevoerd. En hoog, tot aan de knie, in verband met uit rubberbootjes stappen bij het aan-land-gaan.

 

Het is een saaie, grijze dag. We beleven niks. Aanvankelijk is er nog wat zon, maar later wordt het zwaar bewolkt met vanaf half twaalf regenbuien. En nog steeds met idioot hoge temperaturen: 12 graden Celsius, twee keer zo hoog als normaal. De meteorologische winter is op de helft maar winterweer hebben we nog niet gehad. Het seizoen is tot op vandaag liefst drie graden hoger dan gemiddeld. Over alle dagen en nachten sinds 1 december was de temperatuur gemiddeld 6,2 graden, meldt Weeronline. Normaal is het over deze periode 3,5 graden. Winter 2019-2020 staat hiermee op een zevende plaats in de lijst met warmste winters sinds 1901. Terug naar boven