www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (107)

Onze Dulce met kerstverlichting in de Lingehaven.
Onze Dulce met kerstverlichting in de Lingehaven.

Zaterdag 07-12-2019

Afgelopen maandag schreef ik over een controverse over Buiten de Waterpoort, het parkachtige gebied tussen de binnenstad en de rivier de Merwede. Een gebied dat veel Gorcummers dierbaar is. De controverse betreft de plaatsing van een grote klokkenstoel, waar een oude Gorcumse luidklok in komt te hangen die eeuwenlang in de Grote of Sint Janstoren heeft gehangen en vroeger geluid werd bij brand, overstroming en andere rampen. Sommigen vinden dat de 5 meter hoge klokkenstoel veel te dicht op het abstracte kunstwerk 'Gevouwen Vierkant' komt te staan.

     Inmiddels hebben de kunstenaar Henk van Bennekum en het stedelijke Holzfonds, ondersteund door de Stichting Stadsherstel Gorinchem (SSG), twee dagen voor de deadline een bezwaarschrift bij de gemeente ingediend. Dat is vervelend voor de initiatiefnemers, die de klok wilden luiden bij de dodenherdenking op 4 mei 2020 bij het Oorlogsmonument op het terrein. Uit de correspondentie van de gemeente met de kunstenaar - nota bene pas op 20 november jl. -  blijkt dat men zelfs overweegt voor diens kunstwerk een andere plek te zoeken. Niet zo gek, want de huidige plek van het beeld is weliswaar mooi, maar geen must. De indieners van het bezwaarschrift opperen op hun beurt ook een paar alternatieve locaties voor de klokkenstoel, zoals tegenover het oorlogsmonument, aan de andere kant van de weg die schuin over het terrein voert. Ook helemaal niet zo gek, dunkt me.

     Je denkt wel bij jezelf: waarom heeft de gemeente de controverse niet voorkomen? Waarom heeft men niet simpel beide partijen van tevoren om de tafel gezet, om samen een oplossing te zoeken? Die hadden ze best kunnen vinden. Vreemd. Als de wiedeweerga moet de gemeente de betrokkenen alsnog bij elkaar roepen.

 

Na alle regen van gisteren is het vanmorgen droog. Leden van de buurtvereniging KNAKE zetten de traditionele kerstbomenbrug over de 3e Waterkering. Dit jaar hangen er rode kerstballen onder. Straks ga ik naar Boekhandel De Mandarijn om met een aantal andere auteurs voor te lezen uit 'Gorcum. Oude prenten, nieuwe verhalen' en te signeren. Terug naar boven