www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (91)

Donderdag 21-11-2019

Liefde in het digitale tijdperk. Virtuele liefde per smartphone, op WhatsApp, per chat. E-love, of beter: @-Love. Liefde van deze tijd. Hebben ze elkaar ooit in het echt ontmoet? Het zijn geliefdes die je kunt wissen, zoals in de nieuwste gedichtenbundel van Hagar Peeters. Daten en deleten. Wissen is verwijderen uit de virtuele werkelijkheid. De e-geliefde heeft alleen initialen: E.B. in dit geval.

 

 Over E.B.

 

Ik heb je nummer gewist

en als dit is wat het is

zal ik het daarbij laten.

 

Ik heb je gemist Ik heb je

niet gemist ik heb je nooit gehad

en ik heb je niet verlaten.

 

Dat gaat zo een tijdje door. Ik benijd ze niet, die internetgeliefden. Tenslotte eindigt het gedicht met een conclusie, die al het soort typische teksthaperingen toont van te kwistig gebruik van copy & paste - naar ik aanneem door de dichteres bewust aangebracht - met een conclusie die niet verrast:

 

maar als dit is wat het nu is

zal ik het daarbij

al weet ik niet of het me spijt

 

dat er nooit sprake was van ik jij

zal ik en het spijt mij

zal ik het daarbij moeten laten.

 

(Uit: Hagar Peeters, 'De schrijver is een alleenstaande moeder', blz 78/70, De Bezige Bij, 2019).

 

Ik kan me niet voorstellen dat mensen er geen last van hebben, van die gemakkelijk te deleten chatliefdes, hoe vermakelijk ze tegelijkertijd ook zijn. Het schijnt namelijk dat de overgrote meerderheid van de dates mislukken - als ze er al op volgen. Tot die tijd kun je er ongeremd op los fantaseren, over je aantrekkelijke counterpart, die alleen flateuze foto's van tien jaar geleden met je deelt, net als jijzelf. Groot is de teleurstelling als de chatpartner bij een confrontatie helemaal niet zo romantisch, mooi en geestig blijkt te zijn. Hij/zij is humeurig, aan de drank of rookt, is gierig, heeft een kwalijk riekende adem of abjecte politieke opvattingen, een lachwekkend kapsel, enz. Ik heb het van-horen-zeggen. Men doet er in het algemeen goed aan daadwerkelijke ontmoetingen zo lang mogelijk uit te stellen en vlak tevoren plotseling af te zeggen. Hoe raadselachtiger en onbereikbaarder je blijft, hoe beter. Helaas komt ook daar eens een eind aan, maar de schade blijft dan virtueel. Dus beperkt. Het motto is: verhul u in the cloud.

 

Weer een droge dag. Minder koud, minder zon, meer wolken. We sporten en doen onze boodschappen. 's Middags schijnt zacht zonlicht op de steeds geler kleurende bladertooi van de kalende es tegenover mijn raam (foto hier). Terug naar boven