www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Pigádhia, Níssos Kárpathos (2)

Doorkijkje in Pigádhia. Op de achtergond ligt Dulce
Doorkijkje in Pigádhia. Op de achtergond ligt Dulce

Woensdag 26-05-2010

Om half twaalf gisteravond viel er wat regen. Ik zat nog aan de laptop om de de coördinaten van de laatste twee havens (Kásos en Pigádhia) van Google Earth te plukken voor de rubriek Kaarten en Routes. Die coördinaten kun je zelf met kopiëren/plakken weer invoeren in de zoekfunctie van Google Earth of Google Maps en dan vlieg je met een mooie boog naar de exacte ligplaats van onze boot toe. Vaste lezers weten dat. Snel sloot ik de luiken en de raampjes maar het bleef bij wat druppels. Vanmorgen is het opnieuw zonnig met wat lichte wind uit het westen. Ik loop het stadje in en klim langs steile straatjes omhoog in de hoop een mooie overzichtsfoto van de haven te kunnen maken. Zie het resultaat hier en een andere foto hiernaast. In het kleine stadscentrum vind ik een grote supermarkt en haal een bakje aardbeien voor Ans. Voor het ontbijt ga ik met mijn transitlog naar de havenpolitie in het sierlijke gebouwtje uit de Ottomaanse tijd. Ik was namelijk vergeten het in Kreta te laten afstempelen. Al die bureaucratische onzin van de Grieken, die niet eens strookt met de Europese regels van vrij verkeer van mensen, goederen en diensten! Maar het valt mee, er zitten liefst vier mannen en een vrouw achter de balie - buiten op de stoep zitten er nog vier te kletsen - die heel aardig zijn en zonder problemen het transitlog afstempelen. Als we hier vertrekken moet ik het nog eens doen, maar dan hebben we straks op Rhodos - waar de port police erg lastig schijnt te zijn - misschien geen problemen. Want soms moet je omstandig uitleggen waar je geweest bent en waarom je geen stempels van al die havens hebt.

 

We ontbijten uitgebreid in de kuip. Langzaam begint de hemel te betrekken. Er is iets meer wind uit het noordnoordoosten. Het is geschikt weer om de UV-beschermingsrand langs de andere helft van de grote kajuitramen te gaan schilderen. Tijdens de klus krijgt Ans een telefoontje van Kate: de uitslag van de test bij kleinkind Liam vandaag was gunstig! Zijn leukemie is de lichtste vorm, een vorm die op termijn goed beheersbaar is. Dat betekent dat minder zware chemotherapie nodig is. Morgen komt hij naar huis in Gorcum.

 

Om half een is mijn verfklus klaar. De hemel is nog steeds betrokken, het is benauwd, klam en vochtig. Misschien komt er onweer. Op de weerkaartjes zie ik dat het op Kreta regent en ook in het zeegebied ten zuiden van Kárpathos. In de mailbox vind ik een aantal foto´s van mijn eerste kleinzoon Thijs Thomas, nu al bijna een maand oud, opgestuurd door mijn dochter Floor. Ik kan het niet laten er eentje in het fotoboek te plaatsen. Zie hier. Dat karaktervolle gelaat, die intelligente blik! Dat is toch sprekend......eh.....zijn vader Pijke?

 

Om een uur of drie klaart het weer op, de wolkenvelden verdwijnen geleidelijk, het regengebied is zuidelijk van ons gepasseerd. Eind van de middag doen we boodschappen in de super waar ik vanmorgen was. Het leven kent soms aangenaam weinig verrassingen. ´s Avonds borrelen we in de kuip en eten aan boord. Ik ben benieuwd naar morgen. Want dan komt het rapport van de Commissie Hoekstra uit, het onderzoek in opdracht van minister Klink naar het handelen van de Inspectie in de casus van dokter Jansen Steur, de disfunctionerende neuroloog in MST die ik er eigenhandig in begin 2004 heb uitgegooid. We blijven morgen hier liggen zodat er tenminste een redelijke Internetverbinding is om het rapport te downloaden. Denk ik. Want opeens vallen alle draadloze WiFi-verbindingen weg. Vanuit het zuiden trekt een inktzwarte lucht binnen. Een onweer op komst? Ik probeer de ontstellend zwakke GPRS-verbinding op mijn mobiele dongel. Die werkt nog wel. De wind gaat vrijwel liggen terwijl de pikzwarte lucht dreigend als een donkere harpij over het stadje en over de baai hangt. Een enkele zware druppel pletst op het dek. Morgen hoor je hoe het verder gaat. Ik weet niet eens of ik dit fragment nog op de website kan zetten. De wind draait 180° naar het zuiden.  Terug naar boven