www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Veen (5)

Vijftigduizend jaar geleden leefden er vijf mensensoorten op de aarde. Bij de mogelijk nieuwe soort Mrs. X staat geen schedel, want die is nog niet gevonden  (bron NRC/Handelsblad)
Vijftigduizend jaar geleden leefden er vijf mensensoorten op de aarde. Bij de mogelijk nieuwe soort Mrs. X staat geen schedel, want die is nog niet gevonden (bron NRC/Handelsblad)

Zondag 28-03-2010

Fascinerend nieuws deze week: in een grot ergens in het zuiden van Siberië is een vierduizend jaar oud vingerkootje gevonden waaruit mitochondriaal DNA kon worden gehaald. Analyse daarvan wees uit dat het niet gaat om de moderne mens en ook niet om een Neanderthaler, maar om een tot dusver onbekend mensentype, mogelijk zelfs een nieuwe soort. Het vingerkootje behoorde toe aan een kind van 6 à 7 jaar (Mrs. X). De mogelijk nieuwe mensensoort takte naar schatting 1 miljoen jaar geleden af van de Neanderthal/Homo Sapiens-lijn (die ongeveer 500.000 jaar geleden uit elkaar groeiden). Het meest fascinerende is dat er slechts 50.000 jaar geleden nog vijf verschillende mensensoorten tegelijk op aarde leefden (zie plaatje hierboven). Waarom de Floresmens, ook wel met de term "hobbit" aangeduid, niet als zesde soort wordt genoemd is me niet duidelijk. Leden van de verschillende mensensoorten moeten elkaar ontmoet hebben. Van die vijf (of zes) soorten is alleen Homo Sapiens nog over. Wijzelf dus. Waarom wij? De grootste herseninhoud? Het slimst dus?

 

De zomertijd ging vannacht in. Voor het slapen gaan zette ik de klokken een uur vooruit. Vandaag een beetje zon, een beetje bewolkt. Af en toe fikse buien. Kleinkind Liam moet vandaag alweer voor een nieuwe chemokuur naar het ziekenhuis. Mijn eigen situatie vanmorgen:

- Hormoonkuur met 3-maandelijkse Zoladex-injecties: 1 injectie, nog 11 te gaan

  Bloedsuiker nuchter: 6,2 mmol/l, gewicht: 80 kg

  Bijwerkingen: opvliegers

- Bestralingsbehandeling: weekendpauze

  Bijwerkingen: vaak plassen, pijn bij de stoelgang, snel moe

 

Ik maak een wandeling over de dijk en keer onderdijks via Veen weer terug. Om half vier komen Michel & Barbara met hun kinderen ons vakantiehuisje eens bekijken. De kinderen spelen in het boomgaardje, gooien stenen in het water, rennen de dijk op en af, maken koprollen en handstand-overslagen in het gras, klimmen in de walnotenbomen, plukken een boeketje narcissen voor Ans en raggen op de schommel. Een prima plek voor ze. Hier drie foto´s. Als ze allemaal weg zijn en we de afwas klaar hebben, drinken we een glas wijn. De zon komt ervoor nog een keer door de wolken. De avond valt merkbaar een uur later. Terug naar boven