www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Andel (25)

Vanuit het noordwesten trekken vandaag talrijke sneeuwbuien over het land (bron KNMI)
Vanuit het noordwesten trekken vandaag talrijke sneeuwbuien over het land (bron KNMI)

Maandag 01-02-2010

Mooi getal voor een datum. Gisteren maakte ik in de sneeuw een wandeling over de Hoge Maasdijk richting Veen en passeerde, aan de oostrand van Andel, een oud veerhuis (foto hier). Veerhuis "De Zwaan" staat op een bord boven de deur. Vroeger was hier een veer naar Poederoijen aan de overkant. Langs de grote rivieren vind je veel veerhuizen, er waren immers nog geen bruggen. De veerhuizen fungeerden ook als logement of herberg. In Andel gaat het verhaal dat keizer Napoleon ooit een nacht in "De Zwaan" zou hebben doorgebracht. Het zou betekenen dat het pand er al meer dan tweehonderd jaar staat. Dat kan natuurlijk. Verklaart het ook de tweetalige teksten, Nederlands en Frans, ter weerszijden van de toegangsdeur? (foto hier). "Écurie et louage de voitures" staat er onder het opschrift Hotellerie. Al zoekend op Internet vind ik uit dat Napoleon driemaal in Holland is geweest: in 1803 toen hij met Joséphine drie dagen in Maastricht verbleef (hij was toen nog geen keizer maar Eerste Consul), in 1810 toen hij Brabant en Zeeland bezocht en in 1811. Zijn jongere broer, de opgedrongen koning van de "Bataafsche Republiek" Lodewijk Napoleon, had hij inmiddels weggestuurd en Holland ingelijfd bij Frankrijk. De reis in 1811 was zijn langste reis, hij duurde 55 dagen. Dat was dus vóór de rampzalige veldtocht naar Rusland in 1812. De keizer kwam uit Zeeland en via Hellevoetsluis en Dordrecht bereikte hij in een sloep met zestien roeiers Gorinchem , waar hij overnachtte van 5 op 6 oktober 1811 "ten huize van de heer Van Lom" (Van Lom? Er is inderdaad een Gerard van Lomstraat in Gorcum, niet ver van het ziekenhuis. Ik vind een stamboom met ene Gerard van Lom erin, burgemeester van Gorinchem. Hij overleed echter al in 1808. Misschien stond daarom zijn huis leeg?). De volgende dag ging het keizerlijk gezelschap via Leerdam en Vianen naar Utrecht. Napoleon Bonaparte heeft Andel dus niet aangedaan.

 

Misschien was het niet de keizer maar koning Lodewijk Napoleon, die hier ooit sliep. In 1809 maakte hij een reis van drie weken door Noord-Brabant en deed ondermeer het nabij gelegen stadje Heusden aan. In hetzelfde jaar waren er grote overstromingen in het rivierenland dat veranderde in een gigantische binnenzee. "Zonder een spoor van angst hielp Lodewijk echter eigenhandig mee de dijken met zandzakken te versterken. Hij coördineerde de hulpacties en bezocht afgelegen dorpen in het gebied om de getroffenen een hart onder de riem te steken. Wederom gaf Lodewijk prentenmakers opdracht zijn goede daden te verbeelden – op de meest beroemde gravure spreekt de vorst op een smalle dijk enkele ontredderde dorpsbewoners moed in, het water klotsend om zijn voeten", schrijft Wikipedia erover. Ook bij gelegenheid kan hij in Andel gelogeerd hebben. 

 

Vannacht en vandaag trekken talrijke sneeuwbuien over het land (zie hierboven). "Kans op gladheid houdt de hele week aan" meldt het KNMI. Ik bel onze zorgverzekeraar IZZ, want mijn European Health Insurance Card (EHIC) is niet opgestuurd; die van Ans kwam al in december. Ze zullen het alsnog doen. Daarna loop ik door de sneeuwjacht naar het postkantoor om de documenten voor de aanvraag bij de ANWB van een nieuw ICP (Internationaal eigendomsbewijs) voor ons schip op de bus te doen. Later op de dag komen er lange opklaringen. Ik verzamel een paar uur lang zinloze wetenswaardigheden zoals de bovenstaande. Waarom eigenlijk? Alsof het ergens toe moet leiden. Wat kan het mij schelen of Napoleon daar nou wel of niet heeft geslapen? Morgen naar het Verbeeten Instituut in Tilburg. Terug naar boven