www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Andel (23)

Sneeuw op ons balkon aan de dijkkant. Gezicht op Andel.  In de verte de spits van de Romboutstoren
Sneeuw op ons balkon aan de dijkkant. Gezicht op Andel. In de verte de spits van de Romboutstoren

Zaterdag 30-01-2010

Veel sneeuw viel vannacht. Zelfs het zitje op ons balkon aan de dijk is besneeuwd (foto hierboven). De zon schijnt uitbundig, de sneeuw dooit langzaam weg. Het KNMI meldt dat het de koudste januarimaand was sinds 1997.  Klimaatsceptici juichen en zelfs van global warming overtuigde politici beginnen te aarzelen, zoals milieuminister Jacqueline Cramer en PvdA-kamerlid Diederik Samson afgelopen donderdag in de Tweede Kamer. Dat komt mede door de ongelukkige reeks van hele, halve en non-schandalen zoals Climate Gate, Himalaya Gate ofwel gletsjergate, Amazongate, Pachaurigate en wat dies meer zij. De sceptici schreeuwen verontwaardigd moord en brand en dikken het zoveel mogelijk aan. Laat je niet van de wijs brengen, houd afstand en wacht gewoon af hoe de feiten zich ontwikkelen, de waarnemingen, de onderzoeken en de meetreeksen.

 

Het appartementengebouw De Oude Silo op de Hoge Maasdijk waar we nu weer tijdelijk wonen, kwam in zijn huidige vorm gereed in het voorjaar van 1991. Aanvankelijk was het inderdaad een graansilo, in 1930 aan de dijk gebouwd in opdracht van graanhandel Schouten die in het dorp meerdere pakhuizen bezat. Schouten, aanvankelijk begonnen als kleine bakkerij in 1930,  groeide uit tot het huidige concern in agrarische grondstoffen en veevoeders Royal Schouten Group. Tot 1978 legden bij de silo de rivieraken aan om graan te lossen en te laden. De silo werd in dat jaar gekocht door het lokale Bouwbedrijf Tankens, dat aanvankelijk van plan was hem te verbouwen tot kantoor en showroom. Waarom daarvan werd afgezien, weet ik niet. In elk geval kwam ervoor in de plaats een plan om de silo om te bouwen tot appartementencomplex, omdat het een prachtig uitzicht over de Afgedamde Maas had. De vereiste vergunning liet echter lang op zich wachten. De provincie was van mening dat het aantal woningen in Andel veel te snel zou stijgen. In 1988 kwam die vergunning er toch. Het gebouw kreeg achttien wooneenheden en heeft muren van liefst zestig centimeter dik, die sterk isoleren zowel voor geluid als voor temperatuur. Een van de drie directieleden van Bouwbedrijf Tankens is zelf in een van de appartementen gaan wonen. Hieronder twee foto´s, links de situatie voor circa 1990 (gevonden op het weblog van de Wilhelminasluis), rechts de huidige situatie. Beide foto´s zijn vanaf ongeveer dezelfde plek gemaakt.

 

   

 De Oude Silo in de jaren ´80                                     De Oude Silo eind januari 2010

 

Het is me nog niet eerder gelukt om in de HTML-tekst twee afbeeldingen naast elkaar te plaatsen, dus ik ben danig trots op het bovenstaande resultaat. Ik gebruikte ervoor de tabel-functie in de tekst-editor.

 

We doen boodschappen in het nieuwe winkelcentrum van Wijk en Aalburg. Straks komen Barbara & Michel met hun drie kinderen bij ons eten. Dat zal een aardige drukte geven. Terug naar boven