www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Andel (13)

De Biesbosch. We maken een wandeling over de lage dijkjes van de Hooge Hof polder
De Biesbosch. We maken een wandeling over de lage dijkjes van de Hooge Hof polder

Woensdag 20-01-2010

Gisteravond keken we met veel plezier op DVD naar "The day the earth stood still" (2008) met Keanu Reeves als Klaatu, de alien. "The movies' greatest stone face since Buster Keaton", zei een criticus van Reeves. Het is een remake van de beroemde gelijknamige film uit 1951. Geheel volgens de tijdgeest staat het verhaal, waarbij een buitenaardse beschaving de aarde bezoekt om de mensheid als schadelijke soort uit te roeien, nu niet in het teken van de Koude Oorlog maar in dat van klimaatverandering en vervuiling.

 

De dag begint in nevelen. Maar anders dan gisteren en eergisteren verdrijft de zon ze al snel en wordt het een stralende dag (foto hier). Alle sneeuw is nu wel weg. Ons eigendomscertificaat van de boot is verlopen. Op de website van de ANWB kun je een aanvraagformulier downloaden voor een nieuw ICP. Helaas hebben we geen printer, dus we kunnen het niet invullen en opsturen. Doen we dezer dagen wel bij één van de kinderen. Het is belangrijk, er zijn nauwelijks havens in de Med waar ze er niet om vragen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering van de GGD´en in Nederland kijk ik eens welke vaccinaties we voor de Levant nodig hebben. Het gaat eigenlijk voornamelijk om Hepatitis A (+ eventueel B) en DTP en misschien ook buiktyfus. We hebben er nog wel even de tijd voor.

 

We rijden via Werkendam naar de Biesbosch en maken een mooie wandeling over lage dijkjes langs de rietkragen in de Hooge Hof polder (foto hierboven). In de verte horen we het zachte dreunen van de scheepvaartmotoren op de Nieuwe Merwede. Van de andere kant komt het verkeersgeluid van de A27, ook niet erg hard. De weilanden in de polder zijn bezet door grote groepen fouragerende brand- en kolganzen. Bij onze nadering vliegen ze verontwaardigd gakkend op. Wat zijn het er veel! Eigenlijk eet je nooit gans, denk ik onwillekeurig, waarom eigenlijk niet? Ganzenlever hebben we ons ontzegd vanwege de wrede gedwongen vetmestmethode. Maar een gans braden is niet verkeerd, het was geloof ik vroeger veel gebruikelijker dan nu. "Doe verstandig, braad een gans. Dat is een verrukkelijke vogel, weelderig, vet en krokant, met een fijne zachte wildsmaak, en zo imposant dat veel tijdrovende en dure tierelantijntjes achterwege kunnen blijven", schrijft Sylvia Witteman in de Volkskrant van 2 december 2003.

De lichte oostenwind is kil. Onderaan de dijkjes liggen ijsschotsen, ze maken een tinkelend geluid door de golfjes die ertegenaan slaan. De uitgegroeide wilgen die nooit gesnoeid worden, hebben grillige vormen. Een bijgelovig mens kan er van alles in zien. De rietpluimen ritselen zacht in de wind, wat is het hier mooi (zie hier nog 2 foto´s, welke boom staat op de 2e foto?). Op de terugweg passeren we het gebied bij het veerpontje naar Kop van ´t Land, dat aan de Dordtse kant van de brede Nieuwe Merwede ligt. De rivierdijk in dit gebied, de Spiering polder, werd een paar jaar geleden op een paar plaatsen doorgestoken. Het tij heeft nu vrij spel in de polder die op dit moment vrijwel geheel onder water staat. Men hoopt dat er zo een klein maar kostbaar moerasgebied ontstaat. Vlak voor Werkendam zien we een paar mannen benedendijks bezig met het snijden van wilgentenen (foto hier - waar het bijschrift per abuis sprak van "wintertenensnijders", inmiddels verbeterd). Een oud ambacht maar er is nog steeds flink vraag naar de manden, de matten, de schermen en de schuttingen die ervan gevlochten worden. Mijn vroegere schoonvader heeft er ooit een boekje over geschreven dat "Vlechtende handen" heette en dat antiquarisch nog wel te vinden is (C. van Nieuwenhoven, "Vlechtende handen. Complete handleiding voor pitrietvlechtwerk", Deventer, Kluwer, 1954). Hoewel, pitriet is weer iets anders dan wilgentenen, lijkt me.

Onderweg naar Andel belt mijn broer Wiebe op uit het Duitse Gronau. Het herstel na de operatie van gisteren gaat zo snel dat hij nu al met zijn vrouw Marina in het park van het ziekenhuis loopt! Morgen krijg ik zelf van mijn uroloog de uitslag van de skeletscintigrafie. Dan wordt het duidelijker wanneer ik naar Tilburg moet voor de intake. Terug naar boven