www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Gorinchem (3)

Smullen in het Perzisch/Iraans eethuisje van Chef Abbas in Gorcum
Smullen in het Perzisch/Iraans eethuisje van Chef Abbas in Gorcum

Maandag 19-01-2009

Gisteravond eten Ans en ik knus samen in het Perzisch/Iraanse eethuisje "Chef Abbas" tegenover schouwburg De Nieuwe Doelen in het centrum van Gorcum (foto hierboven) Wat is het eten daar toch lekker! Er wordt qua kruiden vooral gewerkt met de 3 K´s: kaneel, komijn en koriander. Voortreffelijk!

 

Het is vandaag een gure, winderige en natte dag. Toch moeten er een aantal dingen gebeuren. Ans gaat naar een gespecialiseerde tandarts, ze heeft al tijden last van een opdringerige verstandskies in haar linker onderkaak. Geen acute zaak, maar er is een risico op vervelende infectie en dat kun je beter niet hebben als je ergens bij een Grieks eilandje geankerd ligt. De vraag is wat eraan gedaan moet worden en of dat nu kan. De tandarts adviseert om de kies te laten trekken die het meest in de knel zit en na genezing er een brug over te plaatsen. Vervelend, maar het had erger kunnen zijn. Naar alle waarschijnlijkheid hoeft ze niet naar een kaakchirurg. Daarna gaan we langs de apotheek voor aanvulling van mijn voorraad anti-hypertensiva. Ook koop ik 2 nieuwe busjes sticks voor bloedsuikerbepalingen. Vervolgens kopen we Vergulde Hand scheerzeep en een aantal zakken Senseo-padjes. Die kun je in Malta niet kopen.

  

Op Internet zoek ik tevergeefs naar pilots over de Oekraine en/of de Zwarte Zee. Ik vind er weliswaar twee: "Cruise Ukraine" van Doreen & Archie Annan en "Black Sea Cruising Guide" van Rick & Sheila Nelson, maar ze zijn van ouder datum en uitverkocht. Ik vind wel een aantal websites met sterk uiteenlopende ervaringen van zeilers in Oekraïne en info op Jimmy Cornell´s onvolprezen Noonsite.

 

Ans is ondertussen naar de kapper en gaat daarna langs bij haar eigen tandarts. Die voelt er niet voor om de kies zelf te trekken. Dus moet ze toch naar een kaakchirurg. Dat valt tegen. Sedert enige tijd is er helaas geen kaakchirurgie meer in het Beatrixziekenhuis, maar we hebben goede ervaringen met dokter Crisi (mw. drs. L.M.T.N. Crisi) Die werkte vroeger in het ziekenhuis en is nu verbonden aan Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht, een zogenaamd zelfstandig behandelcentrum (ZBC) ofwel particuliere kliniek. Tot onze stomme verbazing hebben ze begrip voor onze situatie, er is nog een gaatje, we kunnen morgenochtend meteen komen. Niet voor een intakegesprek maar gewoon voor de behandeling zelf. Als voormalig ziekenhuisbestuurder sta ik ietwat gereserveerd tegenover privéklinieken ("halen de krenten uit de pap"), maar misschien is het tijd mijn oordeel te herzien. Terug naar boven