www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/1 (Malta>Çanakkale)

Gorinchem (2)

Esri leest ons voor
Esri leest ons voor

Zondag 18-01-2009

Gisteravond vieren we de verjaardag van Michel. We liggen allemaal in een deuk om de kleine Esri die, nog geen vier jaar oud, ons even serieus als pseudo "voorleest" uit een grootbladig kinderboek over een mol die door een hond op zijn hoofd wordt gepoept (foto hiernaast)

 

Vandaag meldt Diana per e-mail dat ze wat huurappartementjes heeft gevonden aan The Strand in Sliema, voor de veertien dagen in maart dat onze boten (Kiara, Mermaid en Dulce) ertegenover op de werf van Manoel Island op de wal staan om het onderwaterschip te doen. We hoeven dan niet aan boord te verblijven. Met Lord Byron gaat het prima, voegt ze toe. Op hun website staat een foto van His Lordship in zijn kooi in de kajuit van Kiara.

Vanmiddag rijden we naar zwager Cees en schoonzus Mieke in het onzalige Papendrecht. Het is grijs en kleurloos weer. Ik neem de post door. Nu we anderhalf jaar weg zijn, komt er steeds minder post. Een kopie van onze belastingaangifte, de verzekeringspolissen voor 2009, een boekje van de LVG over de jaren dat Nico Bernts er directeur was, ter gelegenheid van zijn afscheid, een liber amoricum voor oud-collega Wim de Bie ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter Raad van Bestuur van de Maartenskliniek in Nijmegen (ik droeg een stukje bij), het overlijdensbericht van onze voormalige buurvrouw Cornet, wat tijdschriften, dat is alles. Rekeningen zijn er niet, die stuurt Cees altijd als PDF-bijlages met de e-mail. Ik betaal ze per Internetbankieren.

 

Met enige ophef melden de kranten dat deze winter al de op één na koudste is van de 21e eeuw; 2003 was kouder. Het is nog niet erg indrukwekkend, de eeuw is pas begonnen. Bij het KNMI zie je dat het Hellmann koudegetal nu op 51,5 staat; 2003 eindigde met 80,1 op de 37e plaats van de 108 winters sedert 1901. Maar er zijn nog 2 maanden te gaan. Het is wel spannend, klimaatsceptici zoals bijvoorbeeld Hans Erren stellen dat er sedert het begin van de jaren ´90 geen sprake meer was van opwarming. Een erg koude winter van 2009 zou in dat beeld passen. Maar de écht koude winters, bijvoorbeeld die van 1963 en 1947, hebben koudegetallen die ruim boven de 300 liggen.

Terug naar boven