www.sailing-dulce.nl

Logboek 2021/1 Coronawinter in Gorcum

Gorinchem (134)

Woensdag 13-01-2021

Anna had vannacht weer migraine. Vanmorgen kleurt bij het opkomen van de zon de oostelijke hemel roserood. De verwachting op een echte winterperiode is weer verdwenen, de pluim wappert na zondag omhoog. Anna knipt mijn lange haren bij. Ze heeft er verstand van, haar ex was kapper. Ik loop naar de tweede etage van ons pand om de verbouwingsplannnen van onze nieuwe bewoner te bekijken. Daar moet onze VVE in toestemmen en de plannen zijn niet onomstreden. Als ik terugloop, sla ik me voor mijn hoofd. Geen mondkapje opgezet! Wat stom. Enfin, we hielden afstand en verder moeten we het maar afwachten. Omdat de VVE door de coronatoestand niet kan vergaderen stel ik de documenten op voor een procedure per email en verzend ze. Dat kost alles bij elkaar veel tijd, mijn middagdutje schiet erbij in.

 

Het kabinet trad gisteravond nog niet af. Eerst wil men 'een inhoudelijke reactie' geven op het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Hoewel het een bekende formulering is om nog wat tijd te winnen, kan ik het wel billijken. De zaak die gedurende tienduizenden onschuldige mensen harteloos en nodeloos in de ellende stortte is het waard dat het kabinet een doordachte verklaring geeft alvorens af te treden. Het opofferen van een of meer minsters is niet voldoende, beseft men. Zullen ze dat vrijdag ook doen? Rutte wilde met een trucje het intiatief bij een van zijn coalitiepartners leggen onder het motief dat het de strijd tegen Covid zou schaden. 'Wie breekt, betaalt' is misschien zijn echte motief, maar in dit geval vind ik het niet zo staatsman-like. Een gezamelijk initiatief tot collectief aftreden zou voor mijn gevoel de meest geloofwaardige stap zijn. Over tweeëneenhalve maand is Rutte III toch al demissionair en de strijd tegen het coronavaccin hoeft er niet extra onder te lijden, zoals ik gisteren al zei.

 

Er is veel astrofysisch nieuws. Het is de tijd van de grote jaarlijkse internationale congressen van sterrenkundigen, dit jaar in virtuele vorm, waar veel nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Je ziet ze op een rij op Astronieuws. Wat indruk op me maakt is de presentatie van het team van Feige Wang van de Universiteit van Arizona. Zij vonden de tot dusver verste quasar ooit, J0313-1806, op een afstand van 13,03 miljard lichtjaar. De leeftijd van ons heelal bedraagt 13,77 miljard jaar. Een quasar is de hoogenergetische kern van een ver sterrenstelsel. Die kern is een superzwaar zwart gat met zijn actieve accretieschijf van heet gas. Het gat zie je niet, er kan zelfs geen licht uit ontsnappen, maar de accretieschijf geeft enorme hoeveelheden straling af. De massa van het zwarte gat van J0313-1806 bedraagt 1,6 miljard zonnemassa's. Het bestond dus al 670 miljoen jaar na de oerknal, toen het heelal nog maar vijf procent van zijn huidige leeftijd had. Astrofysici verwonderen zich hoe zo kort na de oerknal al zulke kolossale zwarte gaten konden ontstaan.

 

Corona. De zorgen concentreren zich vooral op de gevreesde doorbraak van de Britse mutant. Dat werd uit de persconferentie van Rutte en De Jonge gisteravond duidelijk. De grafiek hieronder, die het verschil in aantallen doden toont tussen ons en het VK, toont het duidelijk. Niet omdat die variant op zich dodelijker is, maar omdat een hogere besmettelijkheid (+ 40 - 70 procent) meer besmettingen en vervolgens meer doden veroorzaakt. Dat ziet er nogal dramatisch uit.

 

 

Vandaag zijn er anders dan gisteren weer meer besmettingen bij ons. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6148 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1183 meer dan gisteren. In de ziekenhuizen neemt de bezetting af; in de IC's neemt hij wat toe. 122 Covid-patiënten overleden. Gisteren waren dat er nog 153. In Gorcum hadden we 17 nieuwe besmettingen (8 meer dan gisteren). Naar het begin van dit kwartaal

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail