www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/2 Lente en corona

Remmingwerk Noord Volkeraksluis

Dulce aan het noordelijk remmingwerk van de Volkeraksluis.
Dulce aan het noordelijk remmingwerk van de Volkeraksluis.

Vrijdag 22-05-2020

Er breekt vanochtend een bewolkte dag aan. De wind is naar zuidwest gedraaid en trekt aan. Ik kijk naar buiten: alles in orde. Tijdens het ontbijt klopt er iemand op de scheepswand. Een buurman-ankeraar in zijn dinghy. Uw schip beweegt, zegt hij. Ik kijk rond en zie het meteen: verdraaid, ons anker is aan het krabben gegaan, we drijven af! Snel start ik de motor en vaar de boot weg van de andere ankeraars, het anker met me meeslepend. Dan pak ik de afstandsbediening van de ankerlier, maar die werkt niet. Te oude batterijen erin gestopt, vermoed ik, die lagen misschien al meer dan tien jaar onderin het schip, ik moet met de hand lieren. Dat duurt even. Anna houdt de boot buiten de vaargeul op zijn plaats. Tenslotte halen we het anker boven. Ondertussen overleggen we wat te doen. De keus valt op het noordelijk remmingwerk van de Volkeraksluis, dat is dichtbij, misschien is er plaats.

     We varen erheen en zie: er is een ligplaats, precies groot genoeg, bijna aan het eind van de steiger. Dat treft! Dus daar liggen we nu (foto hierboven en een andere hier), terwijl het koufront zich aandient met steeds hardere zuidwestenwind, oplopend naar Bf 6. 's Middags regent het een paar uren. Er komen ook nauwelijks andere boten liggen, maar naast ons in de aanvaart van de sluis is het wel druk. Enfin, wij liggen hier prima voor het weekeinde.

 

De laatste coronacijfers:

 

Positief geteste personen

44.888* (+188)
Ziekenhuisopnames 11.649

(+9)

Overleden personen

5.788** (+13)

 

Minder doden, minder ziekenhuisopnames. Het dagelijks aantal doden in ons land is nu terug op het niveau van voor de epidemie. Ietsje lager zelfs. Wel is er nog een tamelijk hoog aantal nieuwe besmettingen. In veel Europese landen keert de sterfte terug naar normaal niveau.

     Sinds gisteren neem ik deel aan de Infectieradar van het RIVM, waarbij breed onderzoek gedaan wordt naar het optreden van gezondheidsklachten zoals koorts en verkoudheid. Dus ook naar het voorkomen van het coronavirus. Deelnemers geven één keer per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Daarmee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn in Nederland en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd.

 

Het is half vijf. Wind en regen nemen af, af en toe vertoont de zon zich weer. Naar het begin van dit kwartaal