www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (101)

Bron: CBS
Bron: CBS

Zondag 01-12-2019

Er werd weer heel wat geroepen, gisteren op het partijcongres van FvD. 'Een bonte stoet van strijders in het cultureel verzet, verenigd rond Baudet', kopt De Volkskrant. 'Onze eigen regering, het kartel, laat de islam, de sharia en het salafisme toe. We weten wat dat in ons mooie land heeft aangericht', roept een statenlid. Maar zoals gewoonlijk bij ultra-rechtse populisten liggen de feiten anders. Het schiet al jaren totaal niet op met de islamisering van Nederland, zo blijkt uit de bovenstaande statistiek van het CBS. Mij verbaast vooral hoe een partij die alsmaar een loopje neemt met de feiten (klimaat, migratie, stikstofcrisis, enz.) toch zoveel aandacht en kiezerssteun weet te trekken.

 

Nog een politicus die chronisch de waarheid verdraait, keerde vanochtend vroeg al in zijn land terug. uit China Eerst zou hij vanmiddag arriveren, maar de voorgenomen handelsmissie naar Cuba sloeg hij over. De president die na 37 jaar tot 20 jaar gevangenis werd veroordeeld, werd op vliegveld Zanderij toegejuicht door 1500 met bussen opgetrommelde aanhangers. Maar hij stelt zich listig op. 'We blijven binnen wet- en regelgeving. We respecteren alles en iedereen. Politiek moet met politiek worden beantwoord. Het gaat erom hoe het spel gespeeld wordt, als we maar binnen recht en wet blijven.' Opvallend is de denigrerende betiteling van het vonnis als 'politiek'. Het is maar 'politiek', alsof het niet om onafhankelijke rechtspraak gaat. Hij gaat in beroep in de wetenschap dat het in Suriname dan nog vele jaren kan duren.

 

December brengt zijn eerste mooie dag. Het is met 3 graden Celsius koud. Ik loop even naar de boot om de schakelaar van de lader voor de genset uit te zetten, tegen overladen. Op de steigers is weer een viswedstrijd (foto hier). Dan zitten ze ook vlakbij de boot, met gevolg dat er regelmatig tuig in de wanten vastzit. Nu ook weer, dit keer in de railingdraad. Ik haal het er voorzichtig uit, het is nog heel. De visser naast de boot is dankbaar.

     Lezen: 'War with Russia' (Coronet, 2016), een boek van een gefrustreerde Britse ex-NAVO generaal, Richard Shirreff. Het verscheen nog voordat Trump aan de macht kwam en beschrijft een Russische inval in de Baltische staten, waar de NAVO niet direct raad mee weet. Realistisch? Tot dusver wel, maar ik ben pas bij het 3e hoofdstuk. Opmerkelijk, het boek werd geschreven toen iedereen, inclusief de auteur, dacht dat Hillary Clinton zou winnen; de president in het boek is dus een vrouw. Terug naar boven