www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (98)

De email die kolonel Sean Ryan van CENTCOM in december 2018 aan de NOS en NRC stuurde (bron NRC)
De email die kolonel Sean Ryan van CENTCOM in december 2018 aan de NOS en NRC stuurde (bron NRC)

Donderdag 28-11-2019

Vannacht tot 20 voor 1 het kamerdebat gevolg over de burgerdoden bij de aanval van een Nederlandse F16 op een wapenopslag van IS in Hamija in Irak op 3 juni 2015. De minister van defensie en de premier overleven het debat vrij gemakkelijk, maar ik bleef zitten met gemengde gevoelens. Al één dag later meldde persbureau Reuters dat er 70 burgerdoden waren gevallen. Het persbureau had dozijnen getuigen, gewonden en veiligheidsfunctionarissen gesproken. Foto's op sociale media toonden een enorme ravage; geen enkel gebouw was nog heel. Reuters is niet zomaar een persbureau, maar gedurende de maand juni ontkennen Nederlandse ministers dat er burgerdoden waren gevallen. In dezelfde maand, op 19 juni 2015, gaat de kamer akkoord met het verlengen van de missie zonder dat de tientallen burgerdoden in Hamija genoemd worden. De suggestie van misleiding is levensgroot, maar kan niet worden bewezen.

     De ministers weten niet meer wat ze toen wel of niet wisten. Zelfs in de ministerraad zou in juni niet zijn gesproken over burgerdoden, zegt Rutte. Dat gelooft haast niemend. 'Ik kan geen herinnering faken die ik niet heb', zegt de premier. Zelfs nog op 23 juni 2015 schreef de toenmalige defensieminister Hennis de Kamer dat voor zover op dat moment bekend, er geen sprake was geweest van Nederlandse betrokkenheid bij burgerslachtoffers door luchtaanvallen in Irak. Nu noemt de premier dat 'een fout'. Niet omdat het een aperte leugen was, maar omdat ze vanwege veiligheidsprotocollen het niet had mogen zeggen. En, al had hij geweten van tientallen burgerdoden, dan nog had hij dat destijds niet aan de Kamer kunnen melden. Over lopende missies doet men namelijk geen mededelingen.

     Tja. Gerieflijke geheugens, handige cirkelredeneringen, een effectief rookgordijn. De oppositie kwam er niet doorheen. Zelfs de email die kolonel Sean Ryan van CENTCOM in december 2018 aan de NOS en de NRC stuurde, wordt genuanceerd. Daarin zegt Ryan dat bij het Nederlandse bombardement in Irak 70 burgerdoden zijn gevallen door "secundaire explosies" (zie email hierboven). Het is Rutte niet duidelijk waarom de betreffende woordvoerder in de mail is afweek van de officiële conclusies van CENTCOM. De luchtigheid waarmee de minister-president optreedt bij zo'n ernstig onderwerp beviel me niet. Het debat gaf me een nare smaak in de mond.

     Ik was destijds voorstander van de aanvallen door de coalitie op IS. Natuurlijk moet je dan rekenen op burgerslachtoffers. Het is echter de hypocrisie, het verbloemen ervan, dat me steekt. Er bestaan geen schone oorlogen. Zeg dat dan, duik er niet voor weg - en schaam je, treur erom, steun en compenseer de nabestaanden ruim en roei de vermaledijde jihadisten zo snel en effectief mogelijk uit. Je ziet wat alle huichelarij voor politieke ellende met zich meebrengt.

 

Sinds een tijdje volg ik de Bark Europa op zijn reis van Montevideo naar de Falkland Eilanden. De dagelijkse verslagen staan op hun Facebook-account. Dat betekent dat ze aan boord wel over een internetverbinding beschikken. De overtocht verloopt tamelijk rustig. Gisteren bereikten ze de Furious Fifties bij een noordoostenwind van 20 knopen, en lieten in regen en mist het anker vallen in de luwte bij New Island, een van de westelijke rotseilandjes van de groep.

 

Het is vandaag een sombere regendag, Ook zacht. In onze straat is er weer een boom met feestverlichting bij gekomen, de boom bij onze voordeur. De helft van de bomen is nu feestelijk verlicht. Ik zal binnenkort ook de feestverlchting op onze Dulce hijsen, maar pas na Sinterklaas. Vanmiddag weer met de bus naar Utrecht, nu met Anna. We gaan uit eten met Paul & Tine bij Vis en Meer in de Drieharingsteeg. Terug naar boven