www.sailing-dulce.nl

Logboek 2008/2 (Corsica>Malta)

Msida Marina, Malta (9)

Het Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, Utrecht met de ordevlag aan de gevel
Het Maltezerhuis, Nieuwegracht 14, Utrecht met de ordevlag aan de gevel

Donderdag 18-09-2008

Een voortreffelijk zonnige dag. Twee klusjes: ik ga te water en schrap aangroei van de schroef. Dat gaat redelijk gemakkelijk, maar je moet steeds even naar de oppervlakte om adem te halen. Eigenlijk zou ik mijn duikuitrusting aan moeten, maar daar ben ik te lui voor. Het schoonmaken van de schroef is veel gemakkelijker als we deze winter een keer op de wal staan. Daarna vervang ik het kapotte lampje van het bakboord navigatielicht op de preekstoel en vervang een draadschoentje (of hoe heet zo´n ding) door een betere. Vlakbij is n.l. een goed voorziene chandlery.

 

Ik vroeg me af waarom het Napoleon in 1798 wél lukte om Malta te veroveren (en de Osmaanse Turken in 1565 en de Duitsers in WO II niet) Enig zoeken op Internet levert het antwoord: hij gebruikte een perfide list. Hij was met zijn vloot op weg naar Egypte en vroeg de Grootmeester van de Maltezer Orde of hij in Valetta vers water mocht innemen. Eenmaal veilig in de haven keerde hij zich tegen zijn gastheren. Er werden slechts weinig schoten gelost. De Grootmeester gaf zich over met het motief dat hij niet tegen mede-christenen wilde vechten. Daarna trad hij af en werd de Orde ontbonden, hoewel een aantal Ridders naar Sint Petersburg vluchtte en de Russische tsaar tot Grootmeester uitriep. Napoleon bleef zes dagen op Malta en probeerde door de afkondiging van talrijke edicten het om te vormen tot een Frans departement. Lang duurde het Franse bewind niet. Het Franse garnizoen werd al in 1800 verdreven met behulp van de Britse admiraal Nelson en de Maltezers zochten de bescherming van de Britse troon.

 

Toch is de Maltezer Ridderorde blijven bestaan, tot op de dag van vandaag. Met als voornaamste kern Sint Petersburg ontstonden er afdelingen in diverse andere landen. Maar sedert de Franse verovering en de vrijwillige inlijving van Malta bij het Britse Rijk, zonder soeverein grondbezit. Ook in Nederland is een afdeling: de Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta geheten, sinds 1919 gevestigd te Utrecht in het bij Utrechters bekende Maltezerhuis op de Nieuwegracht 14 (zie foto boven) Daar vind je ook de geschiedenis van de Orde in Nederland. Er stijgt een belegen geur van adellijke, katholieke charitas uit op. Terug naar boven