www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (94)

Zondag 24-11-2019

We krijgen een zonnige herfstzondag. Een mooie dag om me eens rustig te verdiepen in de bijzonder spectaculaire Marsmissie, die NASA (VS) en ESA (Europa) bezig zijn samen te ontwikkelen: de Mars Sample Return-missie (MSR). Een missie die zich af moet spelen in tien jaar, van 2021 tot 2031, en die beoogt om ongeveer een pond aan gesteenten van de rode planeet op te halen. De kosten bedragen ruwweg 7 miljard dollar. De hele operatie is zeer ingewikkeld, zie het overzicht hierboven. Het begint met de lancering in februari 2021 van een raket met de Mars 2020-rover, die in februari 2021 een zachte landing moet maken in de krater Jezero, in de buurt van een gefossiliseerde rivierdelta. Daar moet de Rover boringen verrichten en bodemmonsters verzamelen. Als er ooit leven is geweest op Mars, dan kunnen de monsters op deze plek er sporen van bevatten, want de krater bevatte ooit tientallen eeuwen lang een meer. Op de bodem ervan zijn dikke kleilagen afgezet. De Rover zal de bodemmonsters opslaan in hulzen.

     Daarna komt in augustus 2028 de volgende fase. Een raket zal een Amerikaanse Marslander naar Mars brengen, met een kleine Europese Mars-rover aan boord, die de buizen met monsters komt ophalen. Deze tweede Rover brengt ze terug naar de Marslander. Die zal met een grijparm van Europese makelij de monsters in een container ter grootte van een basketbal stoppen. De Marslander is tevens uitgerust met een lanceerinrichting waarmee een  vastebrandstofraket van enkele meters lengte kan worden gelanceerd. Deze raket brengt de module met bodemmonsters in een omloopbaan om Mars, waar een Europese ruimtesonde hem opwacht en de module moet overnemen en terugbrengen naar de aarde. De module wordt in de aardatmosfeer losgelaten. Het is dan 2031. Ik zou 84 zijn. Niet ondenkbaar dat ik dat haal. Daarna volgen jaren van onderzoek aan de monsters.

     De missie is uiterst complex en er kan in iedere fase van alles misgaan. Is het niet eenvoudiger om mensen naar Mars te brengen en die te laten graven in de bodem? Trump had toch het plan voor een bemande expeditie naar Mars? 'We are going to Mars!', riep hij nog in september. Dat zou via een permanente basis op de maan moeten gebeuren, die vanaf 2024 wordt gebouwd in het Artemis Programma. Maar een potentiële menselijke vervolgmissie naar Mars is natuurlijk heel iets anders, is enorm veel complexer en staat nog in de kinderschoenen. Die verwacht ik niet in de jaren 20 van deze eeuw.

 

Het is een stille herfstdag. Opnieuw veel vissers op de steigers en wandelaars over de sluis. Ik lees 'Grote Verwachtingen. 1999 - 2019' van Geert Mak uit (AtlasContact, 2019). Geweldig boek! Een prestatie. Het levert veel stof om over na te denken. Kan Europa, 'die bange en  bungelende half-federatie' zich handhaven in 'een internationale vechtwereld waarin enkel het recht van de sterkste nog telt'? Mak sluit zijn boek af in september 2019, twee maanden geleden. Vanaf nu weet de lezer meer dan ik, schrijft hij ietwat jaloers. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want op zijn eigen website gaat hij regelmatig in op actuele ontwikkelingen.

     Straks rijden we naar het onzalige Papendrecht voor de verjaardag van schoonzus Mieke. Terug naar boven