www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (82)

Dinsdag 12-11-2019

Vandaag kom ik het fenomeen Henk Bres tegen. Op Twitter retweet hij een oproep tot een staatsgreep in ons land (zie hierboven). Ik kende de naam niet, maar na enig onderzoek blijkt dat hij lid is van de PVV en zelfs lijstduwer was bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Den Haag. Zo? Hij kwam zelfs met voorkeurstemmen in de raad maar zag er vanaf de zetel in te nemen. In plaats daarvan werd hij fractievertegenwoordiger. Een kleurrijk figuur, mild gezegd, en een ordinaire fascist, preciezer uitgedrukt.

     Het blijkt dat PVV-politici regelmatig boodschappen verspreiden van extreemrechtse antisemieten en racisten. Gisteren retweette ene Dennis Ram, die zich afficheert als 'klimaatoptimist', de complottheorie dat de EU opzettelijk de Europese bevolking reduceert en vervangt door Afrikanen. Enfin, de PVV nam al eerder afstand van de (re)tweets van zijn fractievertegenwoordiger, omdat ze zich kenmerkten door virulent antisemitisme en discriminatie. Mogelijk doet de partij dat vandaag opnieuw. Misschien is het onderhand wel genoeg geweest en zetten ze deze hufter uit de partij. Dat wordt tijd.

 

Er is voor vandaag regen voorspeld, felle buien zelfs, maar het valt hard mee. De zon schijnt zelfs behoorlijk lang. Anna gaat naar Tessa om Lina-Mae te passen. Urenlang ben ik verzonken in de nieuwe Geert Mak. Prima boek! In de loop van de middag komt het bericht over hoe het kabinet de stikstofcrisis wil aankakken en de woningbouw weer op gang wil helpen. De belangrijkste maatregel: de maximumsnelheid gaat terug naar 100 kilometer per uur. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 120 of 130 worden gereden op de plaatsen het nu overdag al mag. Meer details volgen morgenochtend.

     Hoeveel stikstofoxiden en fijnstof er minder zal worden uitgestoten, is niet bekend. Wel kan de snelheidsverlaging grofweg tot een jaarlijkse besparing van 0,5 tot 1 megaton aan CO2-uitstoot leiden. Een opmerkelijke bijvangst. De totale hoeveelheid CO2 die het wegverkeer uitstoot bedraagt nu 17 megaton per jaar. De Volkskrant signaleert een klein probleem: '2020 is een schrikkeljaar en duurt een dag langer dan een gewoon jaar. Gevolg van die ene dag in de totale CO2-productie van Nederland is: 0,5 megaton extra. Daarmee is de klimaatwinst dus meteen weer verdampt.' Dus het helpt niet mee om Urgendadoelen te halen in 2020. Misschien toch een autoloze zondag erbij? Eentje maar? Terug naar boven