www.sailing-dulce.nl

Logboek 2008/2 (Corsica>Malta)

Msida Marina, Malta (7)

Valletta Bus Terminal bij de Triton Fontein. Eén van de vele oude stadsbussen van Malta
Valletta Bus Terminal bij de Triton Fontein. Eén van de vele oude stadsbussen van Malta

Dinsdag 16-09-2008

Gisteravond namen we op de kade een bus naar het centrum van Valetta. Er rijden hier prachtige, oude bussen in een hoge frequentie, ongeveer iedere 7 minuten en een ritje kost 47 (euro)cent. Allerlei vergeten merknamen doen hier nog gewoon dienst, zoals Bedford, Dodge, Perkins en Leyland (zie foto hiernaast) Hier een foto van de bestuurderspositie, uiteraard aan de rechterkant. Boven hem prijken talrijke stichtelijke plaatjes. Op het busstation bij de Triton Fontein stappen we uit. Er is een hoge poort die door de indrukwekkende vestingwallen van Valetta voert. Daarachter liggen Freedom Square en Republic Street, zeer druk met toeristen. Hoge oude gebouwen en talrijke oude kerken. In Old Theatre Street staan kitscherige heiligenbeelden tegen de gevels op de vier straathoeken (foto hier) Het is trouwens overal erg katholiek, niet verwonderlijk voor wie de geschiedenis van Malta als Hospitaalriddersstaat kent. We zien er ook een oud theater: Teatru Manoel Op het St John Square (in het Maltees: Misrah San Gwann) drinken we op een terras een matige mojito waar we liefst 35 minuten op moeten wachten. De mint was misschien op.

 

Vannacht vallen er wat buien, vandaag is het droog, winderig en bij lange niet zo warm als een week geleden. Bij het ontbijt genieten we van een vruchtensap dat we in de supermarkt ontdekten en dat we nog niet kennen: sap van de zuurzak ofwel guanabana. Overheerlijk! De Nederlandse naam "zuurzak" stamt uit voormalig Nederlands-Indië, geloof ik. Ik heb al een week een zweer aan mijn rechterwijsvinger, het gevolg van zo´n gemeen naaldje van een cactusvijg die ik zonder beschermende handschoen in Pantelleria plukte. Bij zes farmacia´s klop ik vergeefs aan voor trekzalf, in het Engels black ointment of drawing salve geheten. De apothekers glimlachen, ja, dat middel kennen ze nog wel, iets van vroeger, nee, ze hebben het niet meer. Gelukkig begint de zweer uit zichzelf te slinken. In de buurt van de haven vind ik een kapper, een aardige Marokkaan, genaamd Abdulrahim, die voor 5 euro mijn haar knipt. Het was méér dan nodig. "Tien jaar jonger", zegt Ans.

 

Daarna neem ik weer zo´n mooie, oude stadsbus naar Valetta. Bij het Teatru Manoel koop ik 2 kaartjes voor het concert waarmee op 27 september a.s. het seizoen geopend wordt. Het wordt gegeven door het Malta Philarmonic Orchestra o.l.v. Brian Schembri met op het programma Beethovens 5e pianoconcert en de 9e Symfonie van Schubert. Het kon beroerder. Terug naar boven