www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (69)

Demonstrant op weg naar het Malieveld in Den Haag
Demonstrant op weg naar het Malieveld in Den Haag

Woensdag 30-10-2019

Bouwvakkers en grondverzetters op het Malieveld demonstreren tegen het kabinet en het beleid rond stikstofuitstoot en PFAS. Ik ben vastbesloten er niet heen te gaan en volg de liveblogs van een paar kranten. Alles in de bouw ligt plat, zeggen de leuzen van de demonstranten, maar opvallend genoeg: in alle interviews in de media zeggen individuele ondernemers dat zij nog wel voldoende werk hebben. Ze liggen voorlopig helemaal nog niet plat. Dat valt mee. Toch moeten de normen met onmiddelijke ingang verlaagd worden, vinden de bouwers. Net als de boeren een week of wat geleden. 

     De overheid stelde normen aan vervuiling en uitstoot, maar schoof de handhaving stelselmatig voor zich uit onder druk van de lobby's van ondernemers, boeren en bouwers. En die vonden dat best. Nu roepen hogere rechters en de EU ons terecht tot de orde en zie: dan is Leiden in last. Tijdige handhaving had dat kunnen voorkomen. Er zal weer gesjoemeld gaan worden met de normen ten koste van de gezondheid van bevolking, klimaat en natuur. Niets nieuws onder de zon en Henk Wijngaard mag onder luide toejuichingen op het podium van het Malieveld 'Met de vlam in de pijp' zingen. Wat zegt Henk als hij klaar is met zingen? 'Als we allemaal onze mond houden, blijft er niets over van dit land.’ Applaus. Daarna juicht de menigte Geert Wilders toe. De demonstratie in Den Haag verloopt overigens redelijk netjes. Eerder vanmiddag stortten de demonstranten honderden kuub zand op het Malieveld, maar die grond ruimen ze ook weer op.

     Later op de dag blijkt dat ik misschien iets te somber ben. Het kabinet vergadert intensief over snelle oplossingen voor in elk geval de stikstofproblematiek. Op het lijstje staat bijvoorbeeld het in het hele land langzamer gaan rijden op de snelweg. In ruil daarvoor zou dan woningbouw op kleine schaal weer mogen.

 

Het is vandaag een prachtige herfstdag. Veel zon en nauwelijks wolken. We kijken even aan boord. De bestelde antivries voor de motor en de generator, en die voor de watertanks, de toiletten, de boiler en de wasmachine kwamen vanmorgen aan. Dat gaan we komende  zaterdagmiddag doen, met Fons. Morgenmiddag zal ik met schoonzoon Michel de genua wegnemen en opvouwen.

     Rond het middaguur gaan we naar de legerdump van Hamstra aan de Kleine Haarsekade om spullen voor mijn Antarctica-reis te kopen. Allereerst een grote plunjezak van 100 liter (foto hier), omdat je geen koffer mee aan boord mag nemen - een koffer is een gevaar op een slingerend schip - en een lange leger-onderbroek. We zullen hier nog wel vaker terugkomen in de komende maanden. Terug naar boven