www.sailing-dulce.nl

Logboek 2008/2 (Corsica>Malta)

Msida Marina, Malta (5)

Samen dinerend op het dek van de driemastschoener Black Pearl op de wal bij onze steiger
Samen dinerend op het dek van de driemastschoener Black Pearl op de wal bij onze steiger

Zondag 14-09-2008

Gisteravond tracteren we onszelf, vlakbij in het Restaurant "Mare Nostrum" dat in de oude driemastschoener Black Pearl is ondergebracht (zie foto hiernaast) De schoener staat op de wal vlakbij onze steiger, een foto plaatste ik al een paar dagen geleden. We zitten aan dek, de ambiance is indrukwekkend en de geschiedenis van het schip mag er ook zijn. Ik houd wel van die levensgeschiedenissen van schepen, vaak even boeiend als een mensenleven. Denk bijvoorbeeld aan "Het fregatschip Johanna Maria" (1930) van Arthur van Schendel. Het werd gebouwd in Zweden in 1909 als één van de laatste zeilende handelsschepen. Op de Oostzee en de Noordzee vervoerde het jarenlang hout, kolen en graan. De constructie was zwaar om in de winter ijsgang en harde wind te kunnen trotseren. In de jaren ´50 zou het in privébezit zijn geweest van de acteur Errol Flynn. In 1973 werd het opgeknapt in Ramsgate en op kerstavond vertrok het naar Australië, via Lissabon, Martinique, de Maagdeneilanden, het Panamakanaal en de Galapagos eilanden. Het deed slechts een paar jaar dienst als passagiersschip in de Zuidelijke Pacific, omdat het houtworm kreeg en voor reparatie terug moest naar Engeland. In het Suezkanaal ontstond brand in de machinekamer. Toch wist het nog door te strompelen naar Malta, waar het zonk in Marsamxett Harbour op 25 meter diepte. In 1979 werd het gelicht en gerestaureerd door een club van liefhebbers. Het schip speelde daarna een hoofdrol in de film "Popeye" van Robert Altmann met Robin Williams. Dat was nog niet het einde. In 1981 zonk het opnieuw, in een storm bij Malta, en werd voor de laatste keer gelicht en op de kade gezet voor restauratie. Liefhebbers knapten het schip opnieuw op, ze deden er zes jaar over. En dan gebeurt er iets onbegrijpelijks: in 1987 werd het hier op de wal gezet als bar/restaurant. Merkwaardig, waarom gingen ze er niet mee varen? Geen geld, waarschijnlijk. (Deze gegevens ontleen ik aan een folder, die ik in de bar vond)

 

Enfin, we eten er voortreffelijk en drinken daarbij een prachtige, rode wijn uit de Bekaa Vallei in Libanon, Château Kefraya 2001. Zwaar en rijk van smaak. Zeer aanbevolen!

 

Vandaag arriveert de weersverslechtering, die we al een paar dagen zagen naderen. Een lagedrukgebied boven Italië sleurt het eerste koufront over ons, met harde NW wind en wat regen. Niet veel regen, nog, wel wat onweersgerommel en windvlagen. De warmte is nog niet weg, volgende week knapt het alweer op. Terug naar boven