www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (32)

Met auteur Thomas Verbogt in boekhandel De Mandarijn (foto: Emmy)
Met auteur Thomas Verbogt in boekhandel De Mandarijn (foto: Emmy)

Zondag 22-09-2019

Gisteren belandde ik aan het eind van de middag bij boekhandel De Mandarijn naast schrijver Thomas Verbogt. Kop met warrig haar, aardige man. Hij was er om voor te lezen uit zijn nieuwe verhalenbundel 'Olifant van zeep' (Nieuw Amsterdam, 2019). 'Ik ben Thomas', zei hij en stak zijn hand uit toen ik plaatsnam. 'Ik heet ook Thomas', antwoordde ik. De weinige luisteraars zitten op stoelen in de krappe ruimte langs de lange boekentafel. Ik moet lachen om de stadgenoot/oud-minister, die juist binnenloopt en die op één en hetzelfde ogenblik een van de dames boekhandelaren achter de toonbank wil kussen terwijl hij mij de hand reikt. Kwestie van efficiëncy en doorknede routine, dunkt me.

     Verbogt las de korte verhalen met een mooie, donkere stem voor. Wij als toehoorders waardeerden het zeer. De korte stukjes vertellen over ontmoetingen en kleine voorvallen. Hij las er een voor over hoe hijzelf voorlas bij een leesclub in Bergen aan Zee, 'allemaal gelukte dames'. Ze doen denken aan de ironische verhalen van Bob den Uyl. Na het voorlezen kocht ik het boekje en de auteur schreef voorin: 'Van Thomas, voor Thomas'. Boekhandelaarster Emmy maakte er een foto van (zie hierboven).

     Als ik terug thuiskom zit de kamer vol. Barbara en haar gezin en Tessa en haar twee kleintjes proberen rond te tafel onze nieuwe eettafelstoelen uit. Die vinden ze prima. Het is druk en gezellig.

 

Het wordt een warme dag. Zuidoostenwind voert warme lucht aan over het continent. Om 12 uur is het al 22 graden. Men waarschuwt de deelnemers aan de Dam-tot-Damloop voor benauwdheid. Het zou een mooie dag geweest zijn om onze Dulce van Dordrecht naar Gorcum te brengen, maar we kunnen pas na de Botenbeurs in de Lingehaven terecht.

     Een succesje. Vroeger waren er platte oesterbanken in de Noordzee, maar die verdwenen door overbevissing en ziektes. Het WNF en ARK Natuurontwikkeling hebben vorig jaar in korven 80.000 oesters geplaatst bij de Borkumse Stenen boven Schiermonnikoog. Ook plaatste men negen 3D geprinte rifstructuren van zandsteen en vier onderzoekskooien met oesters.Gisteren werden in de kooien er vier baby-oesters aangetroffen. Vier! Maar toch schijnt het veelbelovend te zijn. Ook in Zeeland bij de Brouwersdam waren oesters uitgezet en hoewel de broedjes al fors gegroeid zijn, zijn er nog geen nieuwe baby-oesters aangetroffen.

     Minister Bruins zegt in WNL op Zondag dat hij graag weer 'VROEM!' wil horen op het circuit van Zandvoort. De voorgenomen Formule-1 races moeten niet de dupe worden van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Er is veel protest van omwonenden en natuurorganisaties. De races brengen idioot veel geluidsoverlast en luchtvervuiling teweeg. De VVD-minister is de bewindsman van medische zorg en toch bekreunt hij er zich niet om. Hij weet dat het volk brood en spelen wil.

 

Straks naar de afscheidsborrel van onze buren Joke & Lourens. Over een week vertrekken ze met hun antieke motorschip Niets Zonder Gods Zegen naar het Franse Sète, gelegen aan de Côte d' Azur. Daar is in de Paasweek 2020 een groot maritiem feest, met een aparte 'Village hollandais' met tradionele Hollandse schepen. In een konvooi van 5 historische schepen zullen ze dwars door Frankrijk varen naar de Middellandse zee. Dat betekent circa 1400 km en 275 sluizen. De laatste 300 km voert de tocht over de Rhône en ze hopen in de loop van december in Sète aan te komen. Daar overwinteren ze. Na het festival gaan ze medio volgend jaar weer op thuisreis. Prachtige tocht! Men kan het konvooi hier op Facebook volgen. Terug naar boven