www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (30)

Plotselinge stratosferische opwarming in 2019 - 2020 nu ook aan de Zuidpool. De grijze lijn is het normale temperatuursverloop (bron: BBC Weather)
Plotselinge stratosferische opwarming in 2019 - 2020 nu ook aan de Zuidpool. De grijze lijn is het normale temperatuursverloop (bron: BBC Weather)

Vrijdag 20-09-2019

Het blijft maar doorgaan. BBC Weather publiceert op Twitter een bericht met een grafiek (hierboven) waaruit blijkt dat niet alleen de Arctische gebieden versneld opwarmen, de Arctische amplificatie heet dat, maar dat nu ook de bovenste atmosfeer boven Antarctica opeens gaat pieken. Van -80 graden in een paar weken naar boven de -20 graden, een sprong van liefst 60 graden. Sudden Stratospheric Warming (SSW) is al een normaal verschijnsel aan de noordpool, waar er voor het eerst in 1952 werd waargenomen. Daarbij remt de polar vortex van westenwinden in de winter af of keert zelfs om, binnen een tijdsbestek van een aantal dagen. Sinds 1979 worden ze vooral waargenomen door satellieten, maar niet bij de zuidpool.

     Nu lijkt het fenomeen zich toch ook in de zuidelijke hemisfeer voor te doen. In 2002 werd het voor de eerste en enige keer aan de zuidpool gezien. Een SSW aan de Zuidpool kan in de komende weken extreem weer teweegbrengen in Australië en Zuid Amerika, waar het in de oktobermaand tot extra droogtes kan leiden. Maar ik voel een lichte aarzeling opkomen: is de plotselinge piek niet een afwijking binnen de variatiebreedte? Dat kan ik helaas nergens vinden. Hij vangt immers aan rond de tijd - begin september - waarop de temperaturen aan de zuidpool ieder jaar hun seizoenstijging maken. Anderzijds: de piek wijkt in de loop van september wel erg sterk af van het gemiddelde. Dat is de (lichtgrijze) trendlijn in de grafiek hierboven.

     Er is ook een positief aspect. Een antarctische SSW kan leiden tot een substantiële reductie van het ozongat, dat zich daar nog altijd bevindt. Het zou komend voorjaar zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Dat komt omdat de verstoorde windpatronen meer ozonrijke lucht naar de zuidpool leiden, en omdat superkoude polaire ijswolken zich door de warmere temperaturen in de stratosfeer niet kunnen ontstaan. Die wolken zijn vitaal voor het chemisch proces waarin ozon wordt afgebroken.

 

We hebben vandaag een mooie dag. Veel zon en weinig wind. In het nieuws : Trump reed mogelijk opnieuw een scheve schaats, een nogal ernstige als je de berichten mag geloven. Een klokkenluider binnen de inlichtingendiensten trok erover aan de bel, maar de inhoud wordt verzwegen door Het Witte Huis. Bij de presidentsverkiezingen van 2020 zal de president het waarschijnlijk moeten opnemen tegen de Democraat Joe Biden, vice-president van Obama. Het lijkt erop dat Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani de nieuwe Oekraïense president Zelensky onder druk hebben gezet om Biden en diens zoon te onderzoeken, met als doel om Biden in diskrediet te brengen. Als Kiev niet mee zou werken, zou de VS als sanctie de toegezegde 250 miljoen dollar militaire hulp aan Kiev niet overmaken. Het zou een ernstige vorm van machtsmisbruik door Trump zijn.

     Maar niet alleen door hem. Biden heeft mogelijk zélf boter op zijn hoofd, omdat zijn zoon destijds commissaris was bij een Oekraïens gasbedrijf dat ooit het doelwit was van een corruptie-onderzoek, en hij zou bij Kiev hebben aangedrongen op ontslag van de openbaar aanklager, die zelf corrupt zou zijn. In een verkiezingscampagne is zoiets zeer schadelijk voor Biden. Je kunt erop rekenen dat het opnieuw een smerige campagne gaat worden. Steeds meer mensen zullen zich afkeren van de politiek. Terug naar boven