www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (22)

Schildering van straatartiest Banksy op een muur bij Regent
Schildering van straatartiest Banksy op een muur bij Regent's Channel in Londen (2009)

Donderdag 12-09-2019

Er is voor dit najaar een grote desinformatiecampagne van klimaatontkenners op komst, meldt de website Sargasso deze week. Een campagne op Europees niveau, die handen vol geld kost en wordt geëntameerd door een Nederlandse stichting die Clintel heet, de Climate Intelligence Foundation, opgericht in april 2019. 'Een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid', staat op de website. De oprichters zijn Guus Berkhout, een ex-hoogleraar Technische natuurkunde in Delft en Marcel Crok, twee bekende klimaatsceptici. De stichting wordt gefinancierd door vastgoedmiljonair Niek Sandmann.

     Clintel publiceerde dezer dagen een oproep van ongeveer 580 'climate scientists and professionals from 15 countries' onder de titel: 'There is no climate emergency' aan ondermeer de Euopese raad van minsters, de Europese Commissie, het Europarlement en de Verenigde Naties.

     Nu mag dat van mij allemaal best, maar de informatie in de oproep klopt op heel veel punten van geen kant en is zeker niet objectief. Lees er hier meer over. Het zijn standaard argumenten van de twijfelbrigade, die weinig te maken hebben met de stand van de wetenschap, schrijft Krispijn Beek. Er zijn 45 Nederlandse ondertekenaars. Iemand - Tinus Pulles - heeft ze onderzocht: er komt 54 keer “former”en 50 keer “emiritus” in de lijst voor. Het ontkennen van klimaatwetenschap lijkt daarmee een hobby van bejaarden te worden, zegt Beek. Wat opvalt: er is ook geen enkele actieve Nederlandse klimaatwetenschapper bij. Op de hele lijst van ondertekenaars staan slechts 9 klimaatwetenschappers. Dat is 1,6%.

     Klimaatwetenschapper Michael E. Mann, de man van de beroemde hockeystickgrafiek, is venijnig in zijn oordel. Op Twitter schrijft hij: History will look back at these individuals as the great villains of our time'.' Gelet op de timing om de oproep in september te lanceren lijkt het doel duidelijk: verhinderen dat de EU de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn vastlegt en het beïnvloeden van de VN-conferentie in New York eind september. Dat mag men proberen, maar ik hoop dat het niet lukt.

 

Na een bewolkt begin is het een mooie dag met veel zon en weinig wind. We doen onze boodschappen op Oost. Vanmiddag zullen we de bus naar Utrecht pakken. Vanavond uit eten met Paul & Tine.

 

Voor het eerst werd water ontdekt op een exoplaneet, een atmosfeer met waterdamp op een superaarde bij een rode dwergster in het sterrenbeeld Leeuw, 110 lichtjaren van ons vandaan. In kosmisch opzicht is dat vlakbij. Het zat erin dat het zou gebeuren, zoals het er ook inzit dat me een keer buitenaards leven ontdekt. Morgen kom ik erop terug. Terug naar boven