www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (18)

Zondag 08-09-2019

Tegen de verwachting in is het gisteravond droog, de hele avond zelfs. Een mooie avond, voor ons kamerraam dat uitzicht geeft op het grote podium van het Lingehavenconcert. In de vallende avond slenter ik over het Eind, dat sinds de herinrichting uitstekend functioneert als wandelboulevard langs de haven Ik loop veel bekenden tegen het lijf. Ondertussen treedt een bont geschakeerde muziekgroep onder leiding van de Gorcumse Griek Georgios Lazakis op met talrijke soorten muziek. Een rapper valt bij het publiek niet overal in de smaak. Ik houd er ook niet van. Hij heeft de typisch verongelijkte toon van de rap, alsof al het rijk geschakeerde wereldleed persoonlijk tegen hem gericht is. De volgende dag is er op Facebook veel kritiek. Sommigen vinden het niet passen op het Lingehavenconcert. Tja, daar bestaan veel verschillende meningen over. 'Wat vervelend, de preek van een moslim en dan vrouwen niet waarderen. Wat doet deze man hier?', schrijft een Gorcummer. Dat over vrouwen heb ik zelf overigens niet gehoord en of de man moslim was kon je niet zien. Anderen nemen het gelukkig voor hem op, want niet voor niets zijn we 'stad van de tolerantie', nietwaar?

     Ondertussen is ons huis veranderd in een VIP-lounge, sinds de aankomst van Barbara, Michel en kinderen en Jeffrey. Bere-gezellig. Tessa bleef thuis op de kinderen passen en Jordin was er ook niet; zijn vriendin trad als zangeres op in een koortje bij Lazakis. Ondertussen treedt de Big Band BOSCO op, 'een krachtige 6-mans blazerssectie en een energieke, charismatische frontman: Eric Vloeimans.' Een ensemble met een hoog Metropole-orkest-gehalte. Van Vloeimans ben ik ook al niet zo gecharmeerd, het spijt me, ik vind hem weinig origineel. Geef mij Miles Davis maar of Chet Baker, maar Vloeimans valt zeer in de smaak bij het publiek bij ons binnen en buiten. Daarna treedt Dennis van Aarssen lang met ze op, een thuiswedstrijd want de winnaar van The Voice 2019 komt uit het naburige Spijk. Hij is op zijn best, vind ik, in covers van Frank Sinatra, de enige en echte The Voice.

     Het is al half één als we onze laatste gasten uitgeleide doen. Wandelboulevard Het Eind ligt leeg en verlaten onder het stille lamplicht. Aan de overkant bij de Kriekenmarkt poogt een handevol mensen het galafeestje voor de sponsoren vergeefs te rekken. Laat maken ze het niet in Gorcum.

     Alles bijeen genomen was het middagoptreden van de Belgische chansonnière Micheline van Hautem met haar programma Brass & Brel, begeleid door het sprankelijkende koper van de Brassband Rijnmond voor mij het onvergetelijk hoogtepunt van deze editie van het Lingehavenconcert. Daarom als tribuut aan haar hierboven nogmaals de link naar het ontroerende lied dat ze gistermiddag als toegift zong 'Ik weet wel, mijn lief'.

 

Vandaag is het redelijk zonnig. Voor twaalf uur zijn de partytenten op het pleintje van de Kriekenmarkt al opgeruimd. Het kleine en het grote podium op de 3e Waterkering staan er nog. Ander bedrijf zeker, dat het maandag wel zal doen.

     Ik lees met stijgende onthutsing het spraakmakende boek van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk 'Het is oorlog maar niemand die het ziet' (Podium, 2019) over cyberspionage en digitale oorlogvoering. Dat is niet mis. Zo zet China dagelijks meer dan honderdduizend hackers in voor spionage en datadiefstal in andere landen, maar ook de VS en het UK zijn er altijd mee bezig. En de Russen natuurlijk. Zo lees ik met schrik dat bijvoorbeeld in eind 2016 Russische malware werd aangetroffen op de netwerken van de Oosterscheldekering. Met meerdere van zulk soort hacks kan een land zomaar ineens platgelegd worden.

     Aan het eind van de middag gaan we op het eten bij George & Emmy, buren verderop op het Eind. Terug naar boven