www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (17)

Op het kleine podium tegenover ons voeren jonge gastjes acrobatische dansen op (foto: Etiënne Hessels, Ronddelinge)
Op het kleine podium tegenover ons voeren jonge gastjes acrobatische dansen op (foto: Etiënne Hessels, Ronddelinge)

Zaterdag 07-09-2019

Mooi concert gisteravond en niet al teveel regenbuien. Filmmuziek. Game of Thrones kwam ook voorbij. Omdat kale zware mannen met oortjes in en donkere kostuums aan de voetgangersbrug voor ons raam vrij hielden teneinde ongewenste bezoekers aan het overigens nogal tamme sponsorfeestje te weren, hadden we in de vallende avond vrij uitzicht op het fraai verlichte podium. Op het Eind staan een drietal karren waar eetwaar verkocht wordt aan het publiek. Echt afgeladen zijn de haventrappen, die dit jaar fungeren als tribunes, niet. Veel bootjes met luisterende mensen zijn er ook niet. De verlichting van podium en haven is wel spectaculair. Op een klein podium tegenover ons, bij de partytenten op het pleintje van de Kriekenmarkt, voeren jonge gastjes acrobatische dansen uit (foto hierboven).

 

Orkaan Dorian is in kracht afgenomen en kwam gisteren kort aan land in North Carolina, maar de schade lijkt daar mee te vallen. De orkaan trof de Bahama's met de volle kracht van een categorie 5 orkaan en woedde er twee dagen. Het officiële dodental is gestegen naar 43, maar er worden duizenden mensen nog vermist. De schade is enorm.

     Klein klimaatnieuws. Bij Roermond is een voor ons land nieuw soort lieveheersbeestje ontdekt. Het beestje komt normaliter alleen voor in Zuid-Europa en werd ontdekt op een kruldistel, meldt het EIS Kenniscentrum Insecten. Het gaat om Ceratomegilla undecimnotata, of wel het zwervend lieveheersbeestje, waarvan er tientallen werden gevonden. Ook vond men er larven en poppen. Volgens het kenniscentrum is dat een aanwijzing dat het lieveheersbeestje zich in Nederland voortplant en mogelijk definitief hier blijft na de extreme zomerhitte van de laatste jaren.

 

Vanochtend wisselen wolken en zon elkaar af, maar vanaf half twee vallen er regenbuien. Jammer, want het middagprogramma van het Lingehavenconcert heeft mijn bijzondere belangstelling. dan treedt de Belgische chanson-diva Miicheline van Hautem op met de Brassband Rijnmond in het programma 'Brel & Brass'. De eerste eetkarretjes installeren zich alweer op het Eind. Zodra Van Hautem verschijnt voor de sound-test begint de zon te schijnen. Bij de test, nog informeel gekleed en het haar opgestoken, ontwikkelt ze al een flink volume in het bekende Au suivant! van Brel. Daarna gaat ze zich omkleden, terwijl de toehoorders toestromen en de trappen bezetten. Dan volgt een prachtig, ontroerend concert met bekende chansons van Brel. En zie: het wonder geschiedt. Kippenvel, koude rillingen, brok in mijn keel. Geweldig. Achter ons raam staan we op de eerste rang. En als tot slot de zon haar in een gouden licht zet, vertolkt Van Hautem een lied dat je in je ziel raakt: 'Ik weet wel, mijn lief'  van wijlen de zanger/componist Zjef Vanuytsel. Wat een goed concert! En gewoon voor de deur.

 

Vanavond is de Gala Avond met de Gorcummer Georgios Lazakis met rap, muziek, vocalen en poëzie. Daarna is de beurt aan Voice 2019-winnaar Dennis van Aarssen uit het naast Gorcum gelegen Lingedorp Spijk, en de bekende jazztrompettist en Erik Vloeimans. Dat kan ook nog een mooie avond worden. Terug naar boven