www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (16)

Een vliegtuig van NOAA AOML vliegt naar het oog van orkaan Dorian. Alle andere vliegtuigen gaan eromheen (bron: NOAA AOML)
Een vliegtuig van NOAA AOML vliegt naar het oog van orkaan Dorian. Alle andere vliegtuigen gaan eromheen (bron: NOAA AOML)

Vrijdag 06-09-2019

Een mooi plaatje hierboven, ik plukte het van het Twitter-account NOAA AOML. Dat is het Amerikaanse Oceanografisch en Metorologisch Laboratorium van de NOAA. Vooral door satellietwaarnemingen en door hun vliegtuigen zijn de gegevens over orkanen in de Atlantische Oceaan de laatste decennia sterk verbeterd. En dus de prognoses over koers en impact. Het plaatje is van een trackerwebsite en toont hoe luchtvaartmaatschappijen al hun vluchten om orkaan Dorian heenleiden. Behalve één vliegtuig, dat vliegt juist door de orkaan heen naar het oog van de storm. Het is een Lockheed WP-3D Orion, een van twee van AOML. De Marineluchtvaartdienst in ons eigen land had er vroeger ook een aantal van. In de jaren 90, na het einde van de Koude Oorlog, werden ze wegbezuinigd. Het vredesdividend.

     Juist die verbeterde waarnemingen maken het moeilijk om vast te stellen of de kracht (niet het aantal) van orkanen toeneemt door klimaatverandering. Er zijn voorzichtige indicaties dat het de twee laatste decennia het geval is, maar het valt (nog) niet volledig uit te sluiten dat het een effect van betere waarnemingen is. Lees er hier meer over.

 

Gisteravond een toverachtig schouwspel in de haven: de verlichting van het Lingehavenconcert werd uitgeprobeerd. Vanochtend wordt de geluidsinstallatie getest en is men aan het repeteren. Vanmiddag start het allemaal met een uitvoering voor 1600 schoolkinderen, bedacht en ondermeer gebracht door het plaatselijke kunstenaars/musici-paar Izak Boom en Mirjam van de Boogaard. (Van Boom, die ook schildert, hebben we een bekend schilderij in de kamer hangen, lees hier). Vanmorgen schijnt de zon, maar of dat vanmiddag ook zo is?

 

Het valt echter alleszins mee als vanmiddag de kindervoorstelling begint. Geen spatje regen. Massaal zitten ze te genieten op de trappen naar de haven (2 foto's hier), terwijl op het podium blijkt dat mevrouw onze burgemeester is ontvoerd omdat ze niks doet om Gorcum klimaatneutraal te maken. Izak Boom stelt me daarin niet teleur, maar hoe de burgemeester zich eruit draait is me niet duidelijk. Ter weerszijden van het podium hangen grote schermen zodat iedereen het goed kan zien. Terug naar boven