www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (15)

De opbouw van het podium voor het Lingehavenconcert, gezien vanuit ons raam.
De opbouw van het podium voor het Lingehavenconcert, gezien vanuit ons raam.

Donderdag 05-09-2019

Het is wisselend bewolkt met soms wat zon en een enkele bui. In de haven werkt men verder aan het podium voor het Lingehavenconcert. Op de 3e Waterkering West staat nu ook een tent op een platform; voor de belichting en de geluidstechniek, neem ik aan. Zie de foto hierboven. Naast ons, aan de overzije van de sluis, worden partytenten neergezet en een klein podium. Voor het feestje van de sponsors, vermoed ik, een beetje apart van het gewone volk. Tja, zonder sponsors gaat het nu eenmaal niet.

 

Gisteravond opnieuw vol verbazing naar het debat in het Lagerhuis gekeken. PM Johnson ging voor de tweede en derde keer op zijn gezicht. Een no deal Brexit wijst een flinke meerderheid af evenals nieuwe verkiezingen die de PM op 15 oktober had willen houden. Het geeft de impressie van een premier die in zijn eigen val is gelopen en die het nog veel korter zal volhouden dan zijn voorgangster. Zelfs zijn broer treedt af als conservatief parlementslid en onderminister. Die broer was altijd een remainer en voelde zich verscheurd tussen familieloyaliteit en het landsbelang. De PM verloor zijn meerderheid, verloor 21 partijgenoten en verliest nu ook nog zijn broer. Sommigen denken dat de PM nog een konijn in zijn hoge hoed verbergt.

     De wet die een no deal Brexit verbiedt wordt vanaf vanmorgen behandeld in het Hogerhuis. Ergens las ik dat de Brexiteers onder de Lords toch maar afzien van een voorgenomen vertragingsactie en toezegden dat de behandeling morgenavond voltooid zal worden. Noblesse oblige.

 

Orkaan Dorian heeft 2 dagen lang boven de Abaco-eilanden in de Bahama's gewoed en er een ravage aangericht. Het aantal dodelijke slachtoffers op de Bahama's steeg tot 20. Het vliegveld is compleet verwoest en op sommige eilanden ligt meer dan de helft van de woningen in puin. De orkaan heeft, nadat hij Florida rakelings miste, opnieuw aan kracht gewonnen en koerst als categorie 3 orkaan langs de kust en bedreigt de kuststaten Zuid- en Noord Carolina, Virginia en het zuiden van Chesapeake Bay. Het orkaanseizoen is nu volop in gang; boven de Atlantische Oceaan komen nieuwe tropische depressies op; andere doven uit. In de Pacific trekt de typhoon Lingling (categorie 4) intussen inderdaad in de richting van Noord Korea.

 

En verder? Ik hervat de studie van AI bij Max Tegmark. Tien bladzijden per dag in 'Life 3.0' (Penguin, 2017). Waartoe en waarom? Daarom. Ondermeer omdat AH een eerste kassaloze winkel begint. Cassière is een van een toenemend aantal overbodige beroepen door AI en dat duurt geen tien jaar. Terug naar boven