www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (14)

Woensdag 04-09-2019

Hierboven de update over de maand augustus van de wereldtemperatuur, zoals gemeten door satellieten. Net als vorige maand +0,38 graden Celsius boven het gemiddelde over de periode 1979 - 2010. Het maakt augustus 2019 op drie na de warmste in de 41 jaren van waarneming, naast 1998 (+0.52), 2016 (+0.44), en 2017 (+0.42).

 

Ondertussen heeft orkaan Dorian enorme verwoestingen op de Bahama's aangericht, maar lijkt de staat Florida net niet te zullen raken. Dat is erg genoeg. Een miljoen Amerikanen werden al uit de kustgebieden geëvacueerd.

     De discussie over het klimaat en de toename van het aantal zware orkanen (niet het aantal orkanen) wordt soms op een geniepige manier gevoerd, vooral door klimaatontkenners. Dr Roy Spencer, een bekende Amerikaanse scepticus, publiceert op zijn website de onderstaande zelfgemaakte grafiek:

 

Florida landfall hurricanes by decade

 

Daamee betoogt hij dat de dynamiek van orkanen op de Atlantische Oceaan notoir variabel is en 'that there will still be no long-term trends in either the intensity or number of major landfalling hurricanes.' Daar valt wel wat op af te dingen. De grafiek geeft per decade het aantal categorie 3 of zwaardere orkanen weer die de staat Florida troffen (Dorian heeft Spencer ingeschat op categorie 4). Maar de sterkte van orkanen in het verleden is op een heleboel manieren weer te geven, zoals je ziet op deze lijst Atlantische categorie 5 orkanen, die bijgehouden wordt op Wikipedia. Die orkanen treffen lang niet altijd Florida. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

 

1950 - 1959: 2

1960 - 1969: 4

1970 - 1979: 3

1980 - 1989: 3

1990 - 1999: 2

2000 - 2009: 8

2010 - 2019: 5

 

De statistiek van voor de vijftiger jaren acht men minder betrouwbaar. In de laatste twintig jaar lijkt toch sprake van een toename, zeker als je in aanmerking neemt dat het orkaanseizoen 2019 juist begonnen is. Maar de periode is te kort om een duidelijke trend vast te stellen. Het kan ook een effect zijn van betere waarnemingstechnieken. Met name met satellieten.

     Ondertussen trekt Dorian als categorie 4 orkaan evenwijdig aan de kust van Florida naar het noorden en noordwesten. De beide tropische depressies van gisteren op de Atlantische Oceaan hebben zich tot tropische stormen ontwikkeld. Eentje in de Golf van Mexico; die kreeg de naam Fernand en trekt naar de noordwestkust van Mexico. De andere heet nu Gabrielle en trekt naar het midden van de oceaan. Tenslotte heeft een tropische depressie bij Bermuda 50% kans zich tot orkaan te ontwikkelen en is er een tweede bij Gambia.

 

Er zijn ook meerdere orkanen actief in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Ze worden ondermeer gemonitord door het Joint Typhoon Warning Center, dat tevens prognoses berekent over koers en sterkte. De typhoon Lingling trekt momenteel oostelijk van Taiwan naar het noorden en zou volgens sommige berekeningen aan land komen in Noord Korea. Nog nooit zag men een typhoon in Noord Korea landfall maken.

 

Vanmorgen begint de dag met zon tussen wolkenbanden. Ik lijst een reproductie in van het perpetuum mobile van M.C. Escher, dat hij in 1958 op de muur schilderde in het gebouw van de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg. Ik zag het daar twee jaar geleden bij de begrafenis vn een oude vriend en kocht de reproductie daarna ergens. De natuurkundige Stephen Hawking zou eens gezegd hebben dat het universum daarop leek. Omdat Anna hem ook mooi vindt mag hij bij uitzondering in de keuken hangen onder de klok. Goeie plek.

     Na het middaguur gaat het hard regenen. Een schoolklas doornatte kanoers peddelt langs. Zeker introductieweek. Het podium voor het Lingehavenconcert werd gisteravond al overdekt, zodat men er door kan werken aan de installatie van licht en geluid. Ondertussen volg ik live de Brexit-waanzin in het Britse Lagerhuis. In The Guardian spreekt John Crace van Clown Prince Johnson en Obi Wan Bercow ('Order!'). Het lijkt er soms op uit te lopen dat de bevolking straks de onmogelijke keus krijgt tussen een no-deal Brexit en Jeremy Corbyn als MP. Twee kwaden - en wat is de ergste? Ik zou het niet weten. De Europese Commissie heeft ondertussen de Brexit officieel gedoopt tot natuurramp, waardoor de noodfondsen kunnen worden ingezet voor Brexit-schade bij landen en bedrijven. Terug naar boven