www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Gorinchem (13)

Dinsdag 03-09-2019

Er is een merkwaardige stagnatie ontstaan bij orkaan Dorian. Hij verplaatst zich nauwelijks en blijft een etmaal lang vrijwel boven Grand Bahama Island hangen. Daardoor richt hij steeds meer verwoestingen op het eiland aan. Dorian is met 2 km/uur de traagste orkaan ooit gemeten in de Atlantische Oceaan, met als gevolg dat er steeds meer onzekerheid ontstond over de koers-prognose. Schampt hij langs Floridaof treft hij de staat? Het lijkt een tendens te zijn, die traagheid. Wetenschappers van NASA en NOAA publiceerden in juni een studie, waaruit bleek dat tropische cyclonen sinds het midden van de vorige eeuw steeds trager worden. Vooral in kustregio's komen ze steeds vaker tot stilstand. Dat levert vooral heftiger regenval op. Het is de onderzoekers niet duidelijk wat die vertraging veroorzaakt. Ze veronderstellen dat het door een algemene vertraging komt van stromingen in de atmosfeer, mogelijk ten gevolge van de snelle opwarming van de poolgebieden. Dat brengt het temperatuurverschil terug tussen de polen en de lagere breedtegraden en een verlangzaming van de overheersende winden teweeg.

     Daarbij is het zeewater in de hoek bij Florida, Cuba en de Bahama's momenteel extreem warm, ruim meer dan 30 graden. Dat geeft een intensivering van de orkanen, zoals in bovenstaand plaatje van de NASA te zien is. Dorian is de vijfde orkaan van categorie 5 in de Atlantic in de afgelopen vier jaar: 2016, 2017 (2), 2018 en 2019. September is doorgaans de maand met de meeste orkanen in dit gebied, circa 20. De maand is net begonnen. Op de website van het NHC NOAA zijn er drie nieuwe tropische depressies opgedoken, waarvan er eentje in de Golf van Mexico. Die ontwikkelt zich tot tropische storm, maar heeft nog geen naam. Hij wordt daarom voor het moment 'Seven' genoemd. Een tropische depressie ten westen van de Kaapverdische eilanden heeft meer dan 80% kans om morgen tot een orkaan uit te groeien, een andere bij Bermuda 40%.

 

Gisteren heb ik - mét vliegschaamte - mijn reis geboekt naar Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië. Ik vlieg als alles goed gaat op 18 februari 2020 vanaf Schiphol via Rome en Buenos Aires erheen. Op 24 februari zal de Bark Europa naar Antarctica vertrekken. Een ruime marge dus. Dezer dagen moet ik voor mijn verblijf in Ushuaia nog een hotel boeken. Volgens plan zullen we daar op 16 maart terug zijn, maar ook hier heb ik een marge genomen: mijn retourvlucht vertrekt op 20 maart. De prijs van de tickets viel mee: nog geen duizend euro. Met vliegschaamte? Inderdaad, maar ik weet werkelijk niet hoe ik er op een andere manier moet komen.

 

Vandaag een droge, koele dag met één keer wat lichte regen. Op de 3e Waterkering Oost en op het pleintje aan het eind van de Kriekenmarkt zijn werklui begonnen met het bouwen van podia voor het tweejaarlijkse Lingehavenconcert komend weekeinde. Dit jaar is het dus bij de havenkom naast ons huis. Zaterdagmiddag is er een aantrekkelijk programma: 'Brel & Brass' met de Belgische chansonnière Micheline Van Hautem en bastrombonist Jos Jansen. Terug naar boven