www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Harlingen (10.2)

Dulce in de Noorderhaven van Harlingen.
Dulce in de Noorderhaven van Harlingen.

Donderdag 15-08-2019

Het is vannacht bij lange na niet zo koud als gisternacht. Er vallen wel veel buien. Ook vanmorgen vallen er nog wat, daarna blijft het overwegend droog met zelfs nu en dan wat zon. Sommige schepen verlaten na negen uur de haven, maar dan gaat de brug tot het middaguur dicht. Het blijkt dat door de hoge waterstand de vloeddeuren van de haven werden gesloten. Het is met volle maan springtij en bovendien stuwt de vrij krachtige westenwind het tij verder op. Wij willen in elk geval nog niet weg. We drinken koffie op een terras in de Voorstraat en doen boodschappen bij de AH-supermarkt aan de Zuiderhaven, schuin tegenover de plek waar de ooit de 3-jarige HBS van scholier Simon Vestdijk stond. Wolkengevaarten en soms donkere luchten trekken over.

     Ik loop met de lege (blauwe) gasfles van Primagaz naar de watersportwinkel van Van Meer, even verderop. Met hem had in jongstleden mei een aanvaring, toen hij weigerde de vorige blauwe fles in te ruilen voor een volle groene. Een telefoontje leerde hem toen dat Primagaz nog het hele jaar de blauwe flessen stoorloos in zal nemen. Dus deed hij het toen, maar ik ben nu zeer teleurgesteld dat de winkelier er geen zin meer in heeft. Of wil hij me nog een keer te pakken nemen? In elk geval verdomt hij de fles om te ruilen.

     Ik loop nijdig weg en bel aan boord Primagaz. Daar zeggen ze dat de blauwe flessen probleemloos ingeruild kunnen worden. Als de winkelier het niet wil doen kan ik ook ergens naar een Gamma gaan. Die doen het ook. Mooi, maar daar heb ik nu geen zin in. De Gamma is een eind buiten de binnenstad.

     Zojuist weer een korte regenbui met opeens veel wind. Vanavond gaan we samen uit eten. Mogelijk varen we morgen toch verder, richting Enkhuizen. En als het weer ons niet bevalt blijven we hier.

 

De grote pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn stevenen onafwendbaar af op kortingen van de pensioenen, meldt de NPO. De dekkingsgraden zakten onder de kritische grens van 95%. Het zat er al jaren in bij de ultralage rente, of beter, de non-existente rente. Acht miloen mensen dreigen gekort te worden. Dat lijkt me een brisante zaak in het huidige politieke klimaat. Een opstand der senioren? De oppositie zal er garen bij spinnen. Komt het pensioenakkoord in gevaar? Bij de FNV stelde iemand vanmorgen al voor om de korting te laten compenseren door een verhoging van de AOW. dat zou mooi zijn, maar het lijkt me om veel redenen onhaalbaar. Moet iedereen de compensatie krijgen? Of alleen pensionado's van fondsen die korten? En hoelang moet zo'n compensatie duren? Bovendien is er een principieel punt: AOW is collectief geld, pensioenen zijn privé eigendom waar individueel voor gespaard is. Uitgesteld loon, zogezegd. Kun je dat zomaar door elkaar halen? Dubieus. Terug naar boven