www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Leeuwarden (10.2)

Op de Nieuwstad in Leeuwarden.
Op de Nieuwstad in Leeuwarden.

Dinsdag 13-08-2019

Vannacht regenbuien. Omdat we gisteren de bimini hadden ingevouwen, horen we het tikken op de kuipvloer vlak boven ons hoofd. Geluid dat je even wekt waarna je snel weer inslaapt. Anna ontwaakt vroeg met een migraine-aanval. Medicatie coupeert na een uur wel; de pijn maar niet het zombie-gevoel.

     In de loop van de ochtend knapt het op. We doen boodschappen en drinken onze ochtend koffie bij de Stadswaag op de Nieuwstad. We lopen langs de gracht (foto hierboven) en bij C&A koop ik een overhemd en een jack. Ik koop zelden kleding omdat ik denk dat ik genoeg heb, maar volgens Anna was het de hoogste tijd. Juist voor een nieuwe bui met onweer zijn we weer aan boord (foto hier).

     's Middags wisselen zon en buien elkaar af. Ondertussen lezen we en kijken naar de nieuwe boten die arriveren. Gelet op het niet ongunstige weerbericht denken we morgen door te varen naar Harlingen. Daar zullen we het regenachtige weekend doorbrengen. Volgende week op huis aan. Ondertussen regent het sedert half vijf onafgebroken.

 

Ergernissen.

     De VN doet een oproep aan Europa om twee schepen met 500 uit zee opgepikte asielzoekers op te nemen. Er wordt storm verwacht, maar Italië en Malta hebben al geweigerd en van de andere landen hoor je niks. Europa: het continent van de beschaving.

     In Rusland is er weer een stralingsongeluk geweest, nu met een nieuw type kernraket op een lanceerplatform in de Witte Zee, op zo'n tien kilometer van het dorpje Njonoksa in het noordwesten van het land. Vijf nucleaire ingenieurs kwamen om en werden snel begraven. De stralingsniveaus zijn fors hoger, enige tientallen malen hoger dan normaal. Navrant: de staat adviseert omwonenden van het gebied te vertrekken. De hogere stralingsniveaus werden ook gemeten in nabijgelegen steden als Severodvinsk en Archangelsk. Bij elkaar wonen in die steden ruim een half miljoen mensen.

     En Trump natuurlijk. Nu het hem door juridisch verzet niet is gelukt om de Endangered Species Act te herzien, de wet die bedreigde diersoorten beschermt, gaat zijn regering de uitvoering drastisch afzwakken. De winning van grondstoffen als olie, kolen en gas krijgen gemakkelijker voorrang dan bedreigde soorten dieren of planten. Bovendien mogen de ambtenaren geen rekening meer houden met de toekomstige invloed van klimaatverandering op die soorten. Terug naar boven