www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Groningen (15.3)

Ruimte op de eerste verdieping van het Gronings Universiteitsmuseum.
Ruimte op de eerste verdieping van het Gronings Universiteitsmuseum.

Zaterdag 10-08-2019

We verwachten een onstuimige dag en die krijgen we ook. Daarbij is het overwegend droog met zon en een enkele korte bui. Koud is het niet. We drinken onze ochtendkoffie gewoontegetrouw op het terras van het News Café op de Grote Markt. Daarna gaat Anna wat boodschappen doen en ik breng een bezoek aan het Universiteitsmuseum in de Oude Kijk in't Jatstraat. De tentoonstelling 'Ruimteschip Aarde' stelt me wat teleur. Die wil je naar de wereld laten kijken door de ogen van een astronaut, meldt het leaflet, maar dat lukt in mijn geval niet, domweg omdat er eigenlijk weinig te zien is. Er is wel een console met een mooi mini-planetarium met het zonnestelsel tot en met de planeet Saturnus. Ik kijk er met enige jaloezie naar. Zou ik wel op mijn studeerkamer willen hebben. Ik kon hem terugvinden: het is een Helios planetarium dat je op Amazon kunt kopen voor £705.59. Beetje begrotelijk.

     De ruimtes met opgezette beesten en rariteiten zijn ook wel leuk. Veel daarvan staan op de vloer met bordjes 'Niet voederen' erbij (foto hierboven). Het gebouw ademt de tijdeloze sfeer van oude laboratoria en instituten uit mijn eigen studentenjaren. In het trappenhuis heb je uitzicht op een mooi glas-in-lood raam met twee vrouwen: de linkse draagt een boek en een schild en moet de Rijksuniversiteit Groningen voorstellen, de rechtse is Minerva, de Romeinse godin van de wijsheid (die we tegenwoordig vooral weer kennen door de boreale oprispingen van Thierry Baudet). Zie de foto hier. Het werd gemaakt door de glazenier Lou Asperslagh (1893 - 1949).

 

Terug aan boord. Het waait 's middags harder. Meestal 5 Bf met lange vlagen van Bf 6. In het westen van het land is er veel overlast.  Een fietser komt om onder een boom die omwaait. Langs de Zuidhollandse kust geldt code geel van het KNMI. Langs alle stranden in Nederland is  de rode vlag gehesen, wat wil zeggen dat niemand te water mag gaan. Treinen vallen uit en manifestaties worden afgelast.

 

Klimaatnieuws. Er is voor het tweede jaar sprake van massale sterfte van kokkels op de Waddenzee. Oorzaak: de ongewone warmte. Dat is niet alleen slecht voor de visserij maar ook voor de natuur. Eidereenden en scholeksters bijvoorbeeld zijn voor hun voedsel grotendeels afhankelijk van die kokkels

 

Brexitnieuws. Door de dreigende no-deal Brexit maakte de economie van het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal van 2019 een negatieve groei (dus krimp) door van 0,2%. De waarde van het Britse pond daalde naar bijna het niveau van de euro. Eén pond is vrijwel één euro. Zo zouden de Britten nu zonder veel problemen in de euro kunnen stappen, maar dat zit er niet in. Het Helios planetarium (zie boven) is wel iets goedkoper aan het worden. Terug naar boven