www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/3 Zomer in Noord-Nederland

Groningen (14.2)

Alles draait vanmorgen om water.
Alles draait vanmorgen om water.

Vrijdag 09-08-2019

Vanaf tien uur vanochtend vallen er buien, die later overgaan in permanente regen. Voor het zover is vullen we watertanks bij (foto hierboven en een andere hier). Koud is het zeker niet. Tussen de ochtendlijke buien door doen we wat boodschappen en drinken koffie op ons favoriete terras van het News Café ('Waar je drinkt, eet, lacht, vergadert, danst en ontmoet'). Wij houden het bij koffie. Vandaag zou politicus Joop den Uyl 100 jaar geworden zijn. Ik loop even door naar boekhandel VanderVelde omdat juist vandaag een nieuwe biografie van hem verschijnt: 'De Gedrevene' van Dik Verkuil (Nieuw Amsterdam, 2019). Ik hoor tot de generatie waarin vele jongeren de sociaaldemocraat en de eerste linkse premier van Nederland - linkser dan vadertje Drees -  destijds niet links genoeg was. Later kreeg ik toch bewondering voor hem. Behalve de biografie zie ik op tafel bij de boekhandel ook een nieuw boek van David Quammen: 'The Tangled Tree. A Radical New History of Life' (William Collins, 2019). Dat schaf ik ook aan. Destijds las ik met veel waardering zijn 'The Song of the Dodo' (1996).

 

We brengen de regenmiddag door in de kajuit. Buiten komen er steeds meer jachten die een plaatsje in de haven moeten krijgen. Daarvoor heeft de havenmeesteres Christa versterking van een collega gekregen. Iedereen zoekt een veilige plek voor de harde wind die morgen verwacht wordt.

 

Met enige trots lees ik het bericht in AD/Rivierenland dat mijn vroeger Beatrixziekenhuis niet zal meewerken aan het handhaven van het boerkaverbod. 'Beveiligers zullen mensen hierop niet aanspreken en ook wordt de politie niet ingeschakeld', zegt een woordvoerder in de krant. Zeer juist, daar is de zorg niet voor. Terug naar boven